Liderii europeni au castigat "un pic de timp" la summit-ul de saptamana trecuta, reusind din nou sa amane despartirea zonei euro, care este in continuare departe de stabilizare, iar Grecia va avea probleme cu tintele fiscale si se indreapta inca spre default, considera economistul Kenneth Rogoff (foto).
Premierul elen Antonis Samaras a cerut saptamana trecuta liderilor UE sa relaxeze tintele de reducere a deficitului bugetar si masurile de austeritate impuse Greciei in acordurile de finantare externa de 240 miliarde euro, scrie Mediafax.

Grecia va intampina dificultati in privinta tintelor fiscale si va intra, probabi, in default (neplata datoriilor), a declarat Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard, intr-un interviu la Bloomberg Television.

Liderii UE au convenit, la summit-ul din 28-29 iunie, sa relaxeze conditiile de acordare a finantarii externe pentru statele aflate in dificultate, sa faca primii pasi concreti spre o uniune bancara prin pregatirea, pana la sfarsitul anului, a unui proiect pentru o institutie unica de reglementare, si sa rupa spirala financiara dintre banci si guverne prin recapitalizarea directa a institutiilor de credit de la fondurile de criza ale eurozonei.

"Vor continua sa ia tot mai multe masuri radicale, stand pe loc. Suntem foarte, foarte departe de o viziune pe termen lung. Este o drum lung si dificil. Suntem departe de stabilizare", a comentat Rogoff despre zona euro.

Sefii de stat sau de guvern prezenti saptamana trecuta la Bruxelles au aprobat totodata un proiect de 120 miliarde euro pentru stimularea economiei UE, care include o majorare de capital consistenta pentru Banca Europeana pentru Investitii.

Referitor la economia Statelor Unite, Rogoff a spus ca cresterea a incetinit "putin", insa este prematur sa fie asteptata o noua runda de recesiune.

"Evident, aceasta nu este o economie cu crestere galopanta care creeaza net 300.000 - 400.000 de job-uri noi pe luna, trebuie sa incepem sa iesim din aceasta situatie. SUA, desi nu se apropie de recesiune, nu este un motor de crestere care ne va salva cu China in incetinire si Europa in recesiune", a afirmat reputatul economist.

Sursa foto: Sky News
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri