Uncia de aur a ajuns, luni, la 609,80 dolari, iar uncia de argint a ajuns la 13,225 dolari la divizia Comex a Bursei de la New York, ca urmare a cresterii pretului petrolului, informeaza Bloomberg.
"Aurul reactioneaza la nivelul ridicat al pretului petrolului, probabilitatea ca inflatia sa creasca fiind destul de mare", a declarat directorul de investitii de la Geologic Resource Partners din Boston, George Ireland.

Uncia de aur (28,349 grame) a ajuns luni la 609,80 dolari, in crestere cu 9,70 dolari sau 1,6 procente iar uncia de argint a ajuns la 13,225 dolari, in crestere cu 0,37 dolari sau 2,9 procente, la divizia Comex a Bursei de la New York. Aurul a ajuns pentru un timp la 610,80 dolari, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, din luna ianuarie a anului 1981. Argintul a ajuns pentru un timp la 13,33 dolari, acesta fiind cel mai ridicat nivel din luna martie a anului 1983, scrie Rompres.

Barilul de titei din Golf cu livrare in luna mai a ajuns la 69,78 dolari luni, dupa ce a atins pentru un timp valoarea de 70 dolari, cel din Marea Nordului a ajuns la 71,01 dolari, ca urmare a crizei rezervelor de benzina ale SUA in preajma sezonului estival, din cauza crizei dosarului nuclear iranian si tensiunilor din Nigeria.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut Iranului sa suspende programul de imbogatire a uraniului. Iranul a refuzat sa suspende programul, pretinzand ca este vorba de un program la scala redusa, strict pentru cercetare si nu pentru dezvoltarea armelor nucleare. Administratia SUA a lasat deschisa posibilitatea unui raspuns militar in cazul in care Iranul nu-si limiteaza ambitiile nucleare.

Amenintarea cea mai serioasa este reprezentata de blocarea livrarilor petroliere, care ar putea fi directa, in sensul unei reduceri nete a contributiei iraniene, si care echivaleaza cu multe milioane de barili pe zi, sau indirect, dar cu efect si mai devastator, prin blocarea si minarea Stramtorii Hormuz prin care sunt tranzitati spre Occident aproximativ 15 - 18 milioane de barili pe zi. Consecinta inevitabila ar fi majorarea pretului titeiului.

Informatiile guvernamentale ale SUA au indicat o reducere cu 3,9 milioane de barili, saptamana trecuta, a ofertei interne, stocurile cifrandu-se la 207,9 milioane barili, cu aproape doua procente mai redusa decat nivelul din urma cu un an.

In Delta Nigerului, miscari separatiste lupta de doua luni pentru preluarea controlului asupra regiunii bogate in zacaminte petrolifere. Atacurile militantilor din Delta Nigeriei au condus la reducerea productiei celei mai mari puteri petroliere africane cu aproximativ 20 procente. Shell a redus extractia, dupa ce militantii nigerieni au incendiat terminale pentru export si au rapit muncitori straini. Nigeria extrage aproximativ 2,8 la suta din productia mondiala de titei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri