Banca Centrala Europeana (BCE) a coborat joi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, decizii fara precedent in istoria institutiei, care incearca sa stimuleze economia europeana in contextul crizei datoriilor de stat, scrie Mediafax.
Anterior, rata la depozite era de 0,25%. Institutia a coborat totodata rata dobanzii la facilitatea de creditare marginala de la 1,75% la 1,5%.

Dobanda BCE s-a aflat la 1% si in perioada mai 2009 - aprilie 2011, cand a fost redusã si apoi mentinuta la acest nivel pentru a stimula creditarea catre economie in urma crizei financiare mondiale.

Anul trecut, rata cheie la euro a fost majorata in doua randuri, in aprilie la 1,25% si in iulie la 1,5%. Dupa preluarea mandatului de presedinte de catre Mario Draghi, BCE a taiat de doua ori dobanda cheie, la 1,25% in noiembrie si la 1% in decembrie.

Majoritatea analistilor au anticipat mutarea de joi a BCE, care marcheaza un nou precedent pentru institutie in contextul crizei financiare si stagnarii economice prelungite din zona euro.

Depozitele overnight la BCE au devenit modalitatea preferata de bancile europene sa-si adaposteasca banii in perioade de volatilitate extrema pe pietele financiare. Scaderea ratei depozitelor ar putea incuraja institutiile de credit sa duca banii in alta parte, fie pe piata datoriilor de stat, fie in economia reala.

Banca centrala a Chinei a coborat joi dobanda cheie cu 0,31 puncte procentuale, la 6%, si rata depozitelor cu 0,25 puncte, la 3%, potrivit Financial Times.

Banca Angliei a mentinut dobanda de politica monetara la 0,5%, unde se afla din martie 2009, si a injectat inca 50 miliarde lire sterline in programul de stimulare a economiei cu scaderea dobanzilor din piata prin achizitii de obligatiuni de pe piata secundara. Volumul programului de cumparare de obligatiuni a ajuns astfel la 375 miliarde lire.

Partenerii comerciali ai zonei euro, precum Marea Britanie, Statele Unite sau China, sunt ingrijorati de impactul crizei datoriilor de stat din zona euro asupra economiei, atat din punct de vedere comercial, cat si financiar. Rezerva Federala a SUA a extins recent programul de preschimbare a obligatiunilor din portofoliu in titluri cu maturitatea prelungita, pentru a scadea dobanzile si a incuraja creditarea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri