Imprumuturile nete ale bancilor spaniole de la Banca Centrala Europeana (BCE) au urcat in iunie cu 59 miliarde de euro, la nivelul record de 337 miliarde de euro, dupa ce acordul liderilor europeni de sustinere a acestora nu a reusit sa le faciliteze accesul la finantare, transmite Bloomberg.
In cazul imprumuturilor brute, care includ si creditele pe termen lung, overdrafturile si sumele detinute in conturi si depozite, a avut loc un avans de 40 de miliarde de euro, la 365 miliarde de euro, reprezentand 30% din imprumuturile care au avut loc in zona euro, scrie Mediafax.

Spania a cerut un ajutor european de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor, in conditiile in care accesul guvernului pe pietele financiare s-a redus, iar randamentul obligatiunilor suverane a ajuns la circa 7%.

Dependenta in crestere a bancilor de BCE ar putea reflecta retragerile de depozite din Spania, care se confrunta cu cel mai mare declin al investitiilor straine de la crearea euro.

Depozitele rezidentilor au scazut cu 2,5% in aprilie, fata de luna martie, iar fata de aceeasi perioana a anului trecut cu 5,4%, potrivit datelor Bancii Spaniei.

Nerezidentii au retras in aprilie investitii in actiuni si obligatiuni in valoare de 24,6 miliarde de euro, cel mai mult dupa 1999, fata de numai 4,54 miliarde de euro cu un an in urma.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri