Bulgaria, care tintea o intrare rapida in zona euro, a decis sa amane cu cel putin doi ani trecerea la moneda unica, a declarat ministrul de Finante, Simeon Djankov, citat de Novinite.
"Nu vom avea nicio actiune destinata trecerii la euro in urmatorii doi ani", a declarat Djankov reporterilor, la Viena, informeaza Mediafax.

Declaratia sa confirma opiniile unor analisti locali, care au incercat sa tempereze entuziasmul guvernului pentru adoptarea rapida a euro, afirmand ca este mai rezonabil ca termenul de trecere la moneda unica sa fie stabilit cu grija.

Inainte de a intra in uniunea monetara, statele aspirante trebuie sa respecte mai multe criterii referitoare la stabilitatea monedei, nivelul datoriei publice, al dobanzilor si al inflatiei.

De asemenea, este nevoie de acordul sefilor de guverne din zona euro si al presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE).

Ministerul de Finante a anuntat recent ca Bulgaria a indeplinit criteriile, dar acest punct de vedere a fost contrazis de BCE.

Disciplina fiscala este in mod special importanta pentru Bulgaria, intruct un deficit bugetar mare ar pune presiune pe consiliul monetar aflat in vigoare din 1997, in care leva este cotata strict in raport cu euro.

Bulgaria a trecut in 1997 printr-o criza economica grava, marcata de hiperinflatie si prabusirea levei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri