Grecia are nevoie de mai multi bani de la creditorii internationali, pentru a plati obligatiuni de 3,1 miliarde euro care vor ajunge la maturitate in luna august, detinute de Banca Centrala Europeana (BCE), recesiunea severa afectand consolidarea fiscala, potrivit Wall Street Journal (WSJ
Guvernul nu va putea incadra in tintele fiscale nici in acest an, deoarece recesiunea mai dura fata de estimarile pe care se bazeaza acordul cu institutiile financiare internationale impiedica statul sa adune la buget veniturile prevazute, scrie Mediafax.

Aflata in cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, Grecia spera sa evite introducerea unor noi masuri de austeritate in acest an, care ar accentua depresiunea economica. Autoritatile pregatesc un proiect prin care spera sa economiseasca 11,5 miliarde euro in 2013 si 2014, pentru a se alinia conditiilor impuse de creditorii externi.

Riscand sa ramana fara bani pana la mijlocul lunii viitoare, Grecia ar putea obtine finantare suplimentara, sub forma unui credit punte, pentru a acoperi scadenta de 3,1 miliarde euro din 20 august catre BCE.

Mai multi oficiali din zona euro au sugerat ca institutiile financiare internationale ar putea preveni intrarea Greciei in default (incapacitate de plata) pe aceasta datorie printr-o "finantare interimara", fara a oferi alte detalii, potrivit WSJ.com.

"Facem un efort pentru a asigura finantarea pana in septembrie, pana la extinderea cu doi ani a acordului de finantare externa", a declarat o sursa oficiala elena, citata de WSJ. Un reprezentant al BCE a refuzat sa comenteze informatiile.

O alta sursa elena si un oficial apropiat creditorilor Greciei au afirmat ca guvernul de la Atena va solicita un imprumut punte.

Ministrul elen al Finantelor, Yannis Sournaras, a afirmat recent ca a primit asigurari, la o sedinta a ministrilor Finantelor din UE, ca Grecia va primi "un fel de finantare interimara" in aceasta vara, pentru a acoperi scadenta din august.

BCE nu poate imprumuta guverne, insa a intrat in posesia obligatiunilor grecesti prin programele de achizitii din piata secundara, menite sa reduca dobanzile platite de statul elen si sa creasca lichiditatea din sistem.

Presiunile asupra bugetului de stat sunt tot mai severe, veniturile guvernului elen fiind afectate serios de scaderea incasarilor din impozitul pe venit, pe fondul scaderii salariilor si somajului ridicat. Totodata, colectarea TVA si a taxelor percepute firmelor si companiilor au scazut dramatic odata cu valul de falimente din sectorul privat, iar contributiile la sistemul public de pensii dispar odata cu intrarea a tot mai multi locuitori in somaj.

Mai mult, situatia financiara a tarii a fost lovita si de instabilitatea politica de dupa alegerile din luna mai, cand creditorii internationali au amanat pana in septembrie transa programata pentru luna iunie a liniei de finantare de 130 miliarde euro obtinuta in acest an de Grecia.

Totusi, se pare ca guvernul isi va putea acoperi obligatiile financiare pana in septembrie prin utilizarea banilor de la fondul de recapitalizare a bancilor si prin continuarea programului de emisiuni de titluri de trezorerie pe termen scurt. Marti, statul elen a reusit sa atraga 1,62 miliarde euro prin titluri cu scadenta peste 13 saptamani.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri