Moody's a modificat perspectiva ratingurilor de top "Aaa" ale Germaniei, Olandei si Luxemburgului de la "stabila" la "negativa", din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Bloomberg.
Finlanda ramane astfel singurul stat din zona euro cu perspectiva "stabila" asociata ratingului maxim, potrivit Mediafax.

Germania, Olanda, Luxemburg si Finlanda au ramas singurele tari din uniunea monetara ale caror calificative triplu-A nu au fost retrase inca de cele trei mari agentii de rating, Standard & Poor,s Moody's si Fitch.

Printre motivele enuntate marti de Moody's se numara riscul ca Grecia ar putea iesi din zona euro si posibilitatea tot mai ridicata ca statele zonei euro sa fie nevoite sa sprijine financiar tari cu economii mari, precum Spania si Italia.

"Luand in calcul capacitatea mai ridicata de absorbtie a costurilor asociate acestui sprijin, povara va reveni in cea mai mare masura statelor membre cu cele mai ridicate ratinguri, pentru a conserva zona euro in forma actuala", apreciaza Moody's intr-un comunicat, facand referire la Germania, Olanda si Luxemburg.

Pietele europene au manifestat luni o noua runda de turbulente, dupa ce o prima administratie regionala din Spania a solicitat asistenta financiara de la guvernul central, iar Madridul si Roma au reintrodus interdictia pe "short selling" - tranzactiile "in lipsa" cu actiuni, prin care speculatorii pariaza pe scaderea cotatiilor. Costurile de finantare ale Spaniei au atins noi recorduri, din cauza temerilor ca ajutoarele care vor fi acordate de guvernul central autoritatilor regionale vor pune presiune pe deficit si pe datoria publica a tarii.

Bursele asiatice sunt in scadere cu 0,3% marti dimineata, dupa ce au pierdut luni 2,1%, iar randamentul mediu al obligatiunilor guvernamentale australiene cu maturitatea la 15 ani a atins pe piata secundara minimul ultimilor 15 ani, investitorii cautand active percepute drept sigure.

Euro a atins luni un minim al ultimilor 11 ani fata de yenul japonez si se tranzactioneaza la cel mai redus nivel din ultimii doi ani fata de dolar.

Investitorii incearca sa-si plaseze banii in siguranta, cele mai cautate active fiind obligatiunile guvernamentale cu rating de top din afara zonei euro, precum cele ale Australiei si Canadei, potrivit analistilor UBS.

Costurile de finantare ale Germaniei cu scadenta la 10 ani se plasau luni la 1,18%, fata de 1,83% la inceputul anului, iar obligatiunile Olandei cu maturitate similara ofera un randament de 1,63%. Luxemburgul se imprumuta pe 10 ani la 1,71%.

Oficialii FMI, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene au ajuns marti in Grecia pentru evaluarea acordului de finantare externa de 130 miliarde euro, convenit la inceputul acestui an in prelungirea programului de 110 miliarde euro derulat din 2010. Ministrul german al Economiei, Philipp Roesler, s-a declarat recent "foarte sceptic" ca guvernele zonei euro vor mai putea salva Grecia de la faliment, posibila iesire a statului din uniunea monetara revenind in atentia pietelor.

Un oficial din ministerul german de Externe a avertizat ca nu ar trebui sa se vorbeasca despre prabusirea zonei euro, iar deciziile legate de Grecia vor fi luate numai dupa finalizarea evaluarii economice de catre misiunea creditorilor internationali.

In Spania, premierul Mariano Rajoy se pregateste pentru plata sau refinantarea unor datorii de 15 miliarde euro in a doua jumatate a acestui an, iar presa locala sustine ca mai multe administratii regionale se pregatesc sa ceara asistenta financiara de la guvernul central.
Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, va vizita Berlinul pentru discutii cu ministrul german al Finantelor Wolfgang Schaeuble.
Premierul spaniol Mario Monti a declarat saptamana trecuta ca presiunile din zona euro sunt exacerbate de tensiunile sociale din Spania, unde au loc proteste impotriva austeritatii.

Ministrii Finantelor din zona euro au dat vineri avizul final pentru linia de finantare de 100 miliarde euro destinata recapitalizarii bancilro din Spania.

Finlanda isi pastreaza ratingul de top cu perspectiva stabila datorita datoriei nete reduse a guvernului, sistemului bancar restrans, orientat catre economia locala si expunerii limitate fata de zona euro din punct de vedere comercial, potrivit Moody's.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri