Societe Generale (SocGen), a doua mare banca franceza, prezenta si in Romania prin BRD, a raportat pentru trimestrul al doilea un profit net de 433 milioane euro, cu 42% sub cel din perioada corespunzatoare a anului trecut, dupa amortizarea unor active din Rusia si SUA, transmite Bloomberg.
Astfel, profitul net al institutiei de credit a scazut de la 747 milioane euro la 433 milioane euro, in timp ce media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica un rezultat de 695 milioane euro.

Societe Generale a inregistrat o amortizare de 250 milioane euro a divizie ruse Rosbank si o depreciere de 200 milioane euro a administratorului de active TCW Group din Statele Unite.

Grupul francez isi restrange activele din zona corporate and investment banking, care include si departamentul de tranzactii financiare, si reduce personalul diviziei cu aproximativ 1.600 de angajati, pe fondul efectelor crizei datoriilor de stat din zona euro. Banca a fost afectata de criza de lichiditate de anul trecut si de pierderile suferite in urma restructurarii datoriei de stat a Greciei. Bancile franceze, inclusiv BNP Paribas si Credit Agricole, isi reduc portofoliile de active pe majoritatea pietelor internationale si isi scad expunerea pe obligatiuni guvernamentale.

"In pofida unei situatii dificile, Societe Generale face progrese, trimestru dupa trimestru, cu strategia de transformare", a declarat, intr-un comunicat transmis miercuri, directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea.

Actiunile Societe Generale au scazut cu 48% la Paris in ultimele 12 luni, valoarea de piata a bancii ajungand astfel la aproximativ 14 miliarde euro. Titlurile BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, s-au depreciat in acelasi interval cu 34%.

Marile banci franceze elimina din bilant active de peste 300 miliarde euro pentru a se alinia noilor reglementari internationale de capital Basel III, directie in care actioneaza alte grupuri financiare importante din Europa, inclusiv Deutsche Bank, cea mai mare banca germana.

Societe Generale a redus in acest an cu aproximativ 14% personalul diviziei de corporate and investment banking din Franta, dupa reorganizarea managementului unitatii. Intre timp, rezultatele bancilor de investitii sunt afectate sever de situatia dificila de pe pietele financiare. Deutsche Bank, care detine cea mai mare banca de investitii din Europa dupa venituri, a anuntat marti scaderea profitului diviziei cu 63%, la 357 milioane euro.

Impactul volatilitatii pietelor asupra veniturilor din tranzactii financiare este subliniat si de rezultatele marilor banci americane. JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs si Morgan Stanley au inregistrat in prima jumatate a anului venituri totale de 161 miliarde de dolari, in scadere cu 4,5% de la nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut. Minimul a fost atins acum patru ani - 135 miliarde dolari.

Profitul net al unitatii de corporate and investment banking a Societe Generale a scazut in trimestrul al doilea de la 449 milioane euro la 131 milioane euro, totusi cu mult peste media estimarilor analistilor, de 102 milioane euro.

Societe Generale a inregistrat la jumatatea anului active totale de 1.246,7 miliarde euro, cu 6% mai mult fata de nivelul de la finele anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri