Directorul general al Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, a deplans, la prezentarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al doilea, decaderea reputatiei industriei bancare, afirmand ca a ajuns la "un nou minim", potrivit The Guardian, citat de Mediafax.
RBS a concediat patru persoane implicate in scandalul privind manipularea indicelui de dobanda pe piata interbancara LIBOR. Decizia indica cel mai probabil ca banca urmeaza sa fie sanctionata de autoritati cu o amenda.

Scandalul LIBOR a condus la demisia conducerii bancii britanice Barclays, amendata cu 290 milioane lire sterline.

"Situatia LIBOR este in atentia noastra si reprezina un memento dezolant privind pagubele pe care le pot cauza neregulile unor indivizi si sistemele inadecvate de control asupra reputatiei si asupra finantelor", a comentat Hester.
El a mai afirmat ca reputatia industriei bancare a decazut la "un nou minim".

"Este o situatie pericloasa, deoarece increderea clientilor este o preconditie a succesului in sectorul bancar, necesar pentru stabilitate si crestere economica. Suntem intr-o perioada de judecata pentru industria bancara. Consecintele supra-extinderii din trecut sunt inca calculate, probabil va mai dura", a aratat seful RBS.

Banca a inregistrat in prima jumatate a anului pierderi de 1,5 miliarde lire sterline, fata de 794 milioane lire in aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatele au fost afectate de plati de 125 milioane lire drept despagubiri pentru clientii afectati in iunie de prabusirea sistemelor informatice ale bancii. Un alt cost exceptional, de 1,3 miliarde lire, a fost nregistrat in urma amortizarii daunelor platite dupa vanzarea incorecta catre multi clienti a unor polite de asigurare impotriva neplatii creditului. Alte 50 milioane de lire au fost puse deoparte pentru compensarea firmelor mici care au cumparat, fara sa stie, asigurare impotriva variatiei dobanzilor.

RBS are cu 5.700 mai putini angajati decat la jumatatea anului trecut.

Banca a fost nationalizata in 2009 de guvernul britanic, pe fondul crizei financiare mondiale. Statul detine 82% din titluri.

Scandalul LIBOR a reinflamat criticile dure aduse bancilor de opinia publica din Marea Britanie, profund nemultumita dupa cheltuirea de zeci de miliarde de dolari din bani publici pentru a combate efectele crizei financiare de acum patru ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri