Neintelegerile din zona euro privind masurile necesare pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat submineaza viitorul Uniunii Europene si ameninta sa conduca la "dezintegrarea psihologica" a Europei, a declarat premierul italian Mario Monti intr-un interviu pentru Der Spiegel, preluat de Bloomberg si dat publicitatii de Mediafax.
"Tensiunile care au acompaniat zona euro in ultimii ani dau deja semne ale unei dezintegrari psihologice a Europei. Pot numai sa salut declaratia BCE (Bancii Centrale Europene - n.r.) ca exista o «disfunctionalitate severa» a pietei obligatiunilor de stat din zona euro. Este adevarat, de asemenea, ca unele tari trebuie sa suporte costuri de finantare «extraodrinar de ridicate» pentru a-si refinanta datoriile. Exact asta spun si eu, de mult timp", a afirmat Monti in interviul prezentat duminica de revista germana.

Liderul italian a reiterat apelul pentru actiuni rapide la nivelul zonei euro in vederea scaderii dobanzilor pentru statele aflate in dificultate.

Investitorii de pe pietele financiare si politicienii incearca inca sa inteleaga comentariile de saptamana trecuta ale presedintelui BCE, Mario Draghi. Acesta a afirmat, joi, ca dobanzile ridicate la care se imprumuta unele tari din zona euro sunt "inacceptabile" si a prezentat un plan pentru scaderea costurilor de finantare ale statelor care au probleme. Potrivit propunerilor, BCE ar urma sa cumpere obligatiuni de stat spaniole si italiene de pe piata secundara, in timp ce fondul de urgenta al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, ar achizitiona titluri direct de la Trezoreriile celor doua tari. Interventia descrisa ar avea loc in conditii stricte, cu tinte fiscale si obiective privind reformele structurale.

Pietele au scazut initial dupa declaratiile lui Draghi, investitorii concentrandu-se pe afirmatia ca Spania si Italia ar trebui sa ceara oficial reinceperea achizitiilor de obligatiuni de catre BCE. O zi mai tarziu au revenit insa in crestere, participantii la piata concluzionand ca banca va interveni cu siguranta la un moment dat, chiar daca nu se stie o data exacta.

"BCE nu a repornit achizuitiile de obligatiuni in aceasta saptamana, dupa cum era asteptat, insa a indicat o modificare mai importanta si mai constructiva in abordarea fata de rezolvarea crizei. Daca planul prezentat va fi implementat in totalitate, BCE va oferi practic un suport de lichiditate, facilitand accesul tarilor la piete pentru o mare parte din necesarul de finantare", a comentat economistul sef al JPMorgan Chase, Bruce Kasman, intr-o analiza prezentata la o zi dupa declaratiile lui Draghi.

Costurile de finantare ale Spaniei, reprezentate prin randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani, au atins un maxim de 7,44% dupa comentariile sefului BCE, insa au incheiat saptamana la 6,77%. Similar, dobanda suportata de Italia a atins 6,28%, dar a finalizat vineri la 6,01%. Spre comparatie, Germania se imprumuta la aproximativ 1,4%.

Monti a mai afirmat, pentru Der Spiegel, ca Italia ajuta practic Germania sa se imprumute la dobanzi mici.
"Randamentele ridicate pe care trebuie sa le plateasca acum Italia subventioneaza dobanzile mici ale Germaniei. Fara aceste riscuri, randamentul obligatiunilor guvernamentale germane ar fi ceva mai ridicat", a spus liderul de la Roma.

Intentia lui Draghi de a reactiva programul de absorbtie de obligatiuni al BCE a determinat reactii critice din partea unor lideri germani. Fostul economist sef al BCE, Otman Issing, a afirmat ca stabilitatea preturilor ar fi "amenintata masiv", potrivit Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Succesorul sau, Juergen Stark, a spus ca BCE ar actiona in afara mandatului, riscand confilcte de interese si pierderea independentei garantata prin lege.

Germania nu a inaintat insa o reactie oficiala fata de declaratiile presedintelui BCE, probabil si pentru ca Europa de Vest este in periaoda de vacanta de vara. Premierul spaniol Mariano Rajoy este in vacanta in Galicia, cancelarul german Angela Merkel se relaxeaza in Alpii italieni, iar presedintele francez Francois Hollande sta la resedinta oficiala de vacanta din sudul Frantei.

Urmatoarea intalnire a ministrilor Finantelor din zona euro va avea loc la inceputul lunii septembrie, cand va fi discutata reluarea achizitiilor de obligatiuni de catre BCE, dar si situatia din Grecia, potrivit unor surse citate de agentia italiana Ansa. Urmatoarea sedinta de politica monetara a BCE va avea loc pe 6 septembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri