O pondere de 80% din organizatii recunosc faptul ca functia lor de audit intern permite loc pentru imbunatatiri, pe masura ce riscul, controlul si conformitatea devin din ce in ce mai importante in piata globala, conform unui sondaj la nivel mondial lansat de Ernst & Young.

Future of internal audit is now

Raportul, intitulat “The future of internal audit is now” si desfasurat pe un esantion de 695 de directori executivi de audit intern si directori din linia intai de management, evidentiaza ca 75% dintre respondenti considera ca managementul riscurilor are un impact pozitiv asupra performantei pe termen lung, iar un procent egal crede ca functia de audit intern are un impact pozitiv asupra eforturilor generale de gestionare a riscurilor.

Alinierea strategiei de audit intern


Studiul identifica faptul ca prioritatile cheie, atat ale directorilor executivi de audit cat si ale partilor interesate, s-au mutat in mod clar de la conformitate si controale financiare la acoperirea riscurilor si relevanta in cadrul afacerii. Ariile care devin din ce in ce mai relevante pentru atingerea obiectivelor de business invocate de respondenti includ imbunatatirea procesului de evaluare a riscurilor si cresterea capacitatii de monitorizare a riscurilor emergente. In plus, a fost mentionata si reducerea costurilor generale ale functiei de audit intern, fara a compromite acoperirea riscurilor.

Pentru a se concentra asupra riscurilor care conteaza, pentru a crea valoare si a ajuta organizatia sa-si atinga obiectivele, functia de audit intern trebuie sa se alinieze cu strategia de ansamblu a organizatiei. Cu toate acestea, 61% dintre respondenti au declarat ca nu au avut atributii documentate de a alinia auditul intern la strategia organizationala.

"Auditul intern poate folosi strategia organizationala de ansamblu pentru a identifica riscurile care atarna cel mai greu in contextul apetitului pentru risc al organizatiei. Elementele strategiei de organizare vor varia in functie de industrie si sunt foarte specifice afacerii, dar pentru a ramane relevant, auditul intern trebuie sa utilizeze evaluarile de risc bazate pe obiectivele strategice ale organizatiei", apreciaza Ionela Stan (foto), Consultant Senior in cadrul departamentului de Asistenta in afaceri, Ernst & Young.

Imbunatatirea procesului de gestionare a riscurilor


Evaluarile de risc ale auditului intern, cerintele de reglementare si evaluarile de risc ale organizatiei sunt cei trei piloni ai planului de audit, iar auditul intern joaca un rol mai proeminent in probleme organizationale, cum ar fi proiecte mari de investitii (49%), implementari de sisteme IT (42% ), fuziuni si achizitii (37%) si contracte materiale (32%). De asemenea, tehnologia ramane un domeniu-cheie pentru functia de audit intern.

Imbunatatirea procesului de evaluare a riscului este prioritatea principala pentru directorii de audit intern si pentru partile interesate. Identificarea riscurilor care sunt cu adevarat semnificative pentru afacere este primul pas pentru gestionarea si monitorizarea eficienta a riscurilor.

Functia de audit intern se concentreaza pe acoperirea riscului la nivel de companie, implicarea conducerii si legatura directa cu strategia pentru a creste relevanta evaluarii riscurilor.

Totusi, 46% din respondenti au indicat faptul ca functiile de audit intern implementeaza doar actualizari anuale, sau deloc, lasandu-i nepregatiti pentru evenimente care s-ar putea ivi pe tot parcursul anului, inclusiv tranzactii, lansarea sau retragerea de produse, intrarea pe piata, expirarea brevetelor si litigii.

Evaluarea competentelor si gestionarea talentelor


Aproape o cincime din respondenti au indicat ca ar dori sa vada imbunatatiri in raportarea auditului intern prin punerea problemelor intr-o perspectiva relevanta pentru riscuri si identificarea tendintelor. Auditul realizat pe anumite teme specifice este o modalitate de a face acest lucru, ce isi face reaparitia pe masura ce partile interesate doresc tot mai mult sa cunoasca implicatiile, insemnatatea si observatiile pe care auditul le ofera.

Odata cu evolutia rolului auditorului intern si pe masura ce asteptarile partilor interesate cresc, functia de audit intern necesita competente care depasesc abilitatile tehnice traditionale, precum abilitatea de a face echipa cu unitatile operationale si de management pe probleme relevante de afaceri.

"Prin implementarea unei strategiei adecvate in ceea ce priveste auditul intern, acesta poate adauga valoare afacerii devenind o functie de consiliere strategica, ce identifica eficienta din intreaga organizatie, sprijina initiativele-cheie de business si cuantifica rentabilitatea investitiei in audit intern. Functiile de audit intern trebuie sa actioneze acum pentru a ramane relevante pentru afaceri, altfel vor ramane in urma", concluzioneaza Ionela Stan.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152,000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de 22.9 miliarde dolari in anul 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri