Analistii avertizeaza ca urmatoarea problema a Europei ar putea fi iesirea Marii Britanii din UE, in timp ce in Italia austeritatea sufoca economia.
Marea Britanie a avut intotdeauna o relatie dificila cu vecinii europeni, insa, in contextul euroscepticismului alimentat de criza zonei euro, chiar si aceasta relatie dificila ar putea atinge pragul minim prin retragerea definitiva a tarii din Uniunea Europeana, potrivit bancii nipone Nomura.

Retragerea Marii Britanii din UE nu ar semana nici pe departe cu o iesire a Greciei din zona euro. Marea Britanie nu foloseste euro si are control asupra propriei politici monetare.

Iesirea tarii din UE ar afecta pietele, chiar daca impactul este inca dificil de cuantificat, afirma Nomura.

"Consideram ca posibilitatea tot mai ridicata pentru o relatie mai libera intre Marea Britanie si UE sau chiar pentru o retragere va genera ingrijorare economica si politica, dar si pe pietele financiare", noteaza banca nipona.

Relatia dintre Marea Britanie si UE s-a inrautatit in ultimul an, mai ales din cauza discutiilor pentru reglementare mai stricta a sectorului bancar la nivel european.

Ministrul de Finante britanic, George Osborne, a luptat pentru ca sectorul financiar al tarii, care asigura pana la 14% din PIB, sa nu fie supus unor noi reglementari bancare si unei taxe pe tranzactii financiare.

Propunerea pentru o taxa pe tranzactii financiare a fost aprobata, printre alte state, de Germania, Franta, Spania si Grecia.

Incercarile guvernului britanic de a redobandi controlul asupra chestiunilor legate de piata unica nu au avut succes pana in prezent, afirma Nomura, avertizand ca opozitia partenerilor europeni in privinta unor noi concesii ar putea duce la o rupere a legaturilor.

Britanicii ar putea ramane pe dinafara


In timp ce criza conduce la o integrare mai puternica in Europa, Marea Britanie si-ar putea pierde atuurile in negocierile pentru reforma tratatului UE. Spre exemplu, daca Banca Centrala Europeana ar decide ca este necesara o integrare fiscala mai puternica si o uniune bancara pentru a preveni o prabusire a zonei euro, Marea Britanie ar putea ramane pe dinafara.

"Vedem un risc real ca Marea Britanie sa nu se poata opune prin veto unor noi transferuri de la Londra catre Bruxelles, inclusiv in privinta reglementarii pietelor si a unei uniuni bancare in UE", potrivit analistilor Nomura.

Daca se inrautateste criza din zona euro, presiunea parlamentarilor eurosceptici pentru o linie mai dura fata de UE ar pute diviza guvernul britanic, sustinut de coalitia Conservatorilor cu Liberal Democratii.

Tensiunile dintre Marea Britanie si UE nu se rezuma la masurile anticriza si cuprind si chestiuni precum bugetul UE pentru 2013-2014, care ar putea cauza "o schisma serioasa" intre cele doua parti.

Nomura noteaza ca este putin probabil ca Marea Britanie sa organizeze un referendum privind apartenenta la UE pana la urmatoarele alegeri, insa exista tot timpul riscul ca politicienii eurosceptici si populatia sa devina tot mai nemultumiti de regulile si reglementarile UE si sa forteze un vot.

ITALIA: Economia este sufocata


Dilema premierului italian Mario Monti, care incearca alaturi de omologul spaniol Mariano Rajoy sa evite incheierea unor acorduri de "bailout" cu UE si FMI, devine mai dificila pe masura ce esecul austeritatii se contureaza tot mai clar: recesiunea se adanceste, dar costurile de finantare nu scad.

Produsul Intern Brut al Italiei a scazut cu 2,5% in trimestrul al doilea raportat la aceeasi perioada a anului trecut, si cu 0,7% fata de primele trei luni ale anului, Monti incercand sa faca pe plac pietelor de obligatiuni prin scaderea cheltuielilor statului si cresterea taxelor, potrivit unei analize Bloomberg citata de Mediafax.



Desi premierul tehnocrat instalat anul trecut la Roma va reusi sa aduca in acest an deficitul bugetar sub limita dictata de UE, de 3% din PIB, Italia plateste inca dobanzi alarmante pentru a se imprumuta. Randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la 10 ani, indicatorul de referinta al costurilor de finantare, este apropiat de 6% si depaseste cu mai mult de 4,4 puncte procentuale dobanda platita de Germania.
Austeritatea lui Monti a coborat diferenta dintre dobanzile Italiei si cele ale Germaniei cu numai 0,78 puncte procentuale din noiembrie 2011, cand a avut loc investirea premierului italian.

Monti mai are opt luni de mandat si incearca sa evite semnarea unui acord de finantare externa. Italia a intrat intr-o alianta de facto cu Spania, condusa de premierul Mariano Rajoy, care nu vrea sa-si pateze mandatul cu un "bailout" insotit de cedarea suveranitatii fiscale.
Campania celor doi se concentreaza pe relaxarea conditiilor in care cele doua state ar putea obtine ajutor extern. Un bailout fara conditii de austeritate care sa echivaleze cu cedarea suveranitatii fiscale devine un imprumut la dobanzi mici, o garantie pentru piete ca statul va ramane solvabil in viitorul previzibil.

"Cu cat se prelungeste rezistenta lui Rajoy, cu atat va sangera mai mult Italia. De aceea cred ca vom vedea presiuni mai insistente din partea lui Monti", comenteaza pentru Bloomberg Mujtaba Rahman, analist la Eurasia Group, Londra.

Italia versus Germania


Politicienii italieni se pregatesc de campania pentru parlamentarele de anul viitor, iar Monti nu poate conta pe prea mult sprijin din partea alegaturilor fata de masurile sale de austeritate, menite sa intareasca increderea investitorilor in Italia.

Pe plan european, Monti se impiedica la tot pasul de opozitia Germaniei fata de actiuni coordonate pentru reducerea costurilor de finantare ale statelor din sud, dar si de perceptia investitorilor ca Italia este legata de Spania.

Influenta banca americana Goldman Sachs si-a redus detinerile de obligatiuni guvernamentale italiene cu 92%, la 191 milioane de dolari la sfarsitul celui de-al doilea trimestru, desi isi crescuse expunerea pe Italia in primele trei luni ale anului. Goldman si-a sporit de asemenea detinerea de derivate financiare de credit pe Italia, pariind pe falimentul tarii.

Unul dintre ministrii lui Monti, Francesco Profumo de la Educatie, a declarat joi intr-un interviu pentru Bloomberg ca Executivul de la Roma a purtat discutii indelungate privind o posibila solicitare catre fondurile de urgenta ale zonei euro, sa cumpere obligatiuni italiene pentru a reduce costurile de finantare ale statului.

Monti i-a enervat pe parlamentarii germani intr-un interviu publicat pe 5 august de revista Der Spiegel, afirmand ca liderii guvernelor europene ar trebui sa fie mai independenti de legislaturi. O zi mai tarziu, premierul italian a emis un comunicat in care isi reafirma credinta in democratie. In aceeasi zi, Wall Street Journal a publicat un interviu luat cu o luna in urma lui Monti, in care premierul declara ca diferenta dintre dobanzile Italiei si cele ale Germaniei ar fi de 12 puncte procentuale daca fostul premier Silvio Berlusconi ar fi ramas la putere.

Partidul fostului lider sustine in parlament guvernul tehnocrat al lui Monti si a transmis semnale ca ar putea retrage acest sprijin.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri