Pretul porumbului a crescut vineri la un nou nivel record dupa ce autoritatile americane au anuntat ca seceta care devasteaza cea mai importanta regiune agricola a SUA a distrus a sasea parte a recoltei de proumb in numai o luna, potrivit Financial Times.
Departamentul pentru Agricultura al SUA a revizuit in scadere cu 16,9%, fata de iulie, estimarea pentru recolta de proumb din acest an, la 10,779 miliarde de buseli (1 busel-25,4 kilograme). In urma datelor, cotatia porumbului in contractele futures a urcat cu peste 3%, la 8,437 dolari pe busel, informeaza Mediafax.

Preturile la grau, porumb si soia au crescut deja cu 25-50% din iunie, iar pentru porumb si soia au depasit maximele atinse in timpul crizei alimentare din 2007-2008.

Statele Unite este cel mai mare exportator de porumb si un furnizor cheie de alte materii prime pentru industria alimentara, precum soia si grau.

Avansul sustinut al preturilor trezeste amintiri legate de criza din 2007-2008, cand preturile record la alimente au declansat revolte in peste 30 de tari, din Bangladesh pana in Haiti, potrivit Financial Times.

Politicienii sunt tot mai ingrijorati de actuala situatie a aprovizionarii cu alimente. Situatia este "precara", a scris, vineri, intr-o opinie pentru Financial Times, secretarul general al Agentiei pentru Alimente si Agricultura a ONU, José Graziano da Silva.

"Chiar daca actuala situatie este precara si s-ar putea deteriora si mai mult daca persista conditiile meteo nefavorabile, nu este inca o criza. Riscurile sunt, insa, ridicate, iar raspunsuri gresite la aceasta situatie ar putea crea o noua criza", a scris el.

Departamentul pentru Agricultura al SUA a redus puternic si estimarea privind recolta de soia, in scadere cu 11,7% fata de iulie, la 2,69 miliarde de buseli (1 busel-27,2 kilograme).

Prognozele s-au situat mult sub estimarile analistilor atat pentru porumb cat si pentru soia, noteaza Financial Times.

Secretarul SUA pentru agricultura, Tom Vilsack, a avertizat ca adevarata imagine de ansamblu a aprovizionarii cu alimente va fi disponibila doar mai tarziu in acest an.

"In trecut, estimarile au fost gresite in anii de seceta. Trebuie sa fim constienti de acest fapt. S-ar putea sa nu avem datele pana la startul recoltarii", a spus el.

Estimarea inrautatita va creste, probabil, presiunea asupra statului american in legatura cu productia de etanol, care conuma circa 40% din recolta de porumb.

Si in Romania seceta a afectat puternic culturile de porumb. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent ca seceta afecteaza doua culturi foarte importante, porumbul si floarea soarelui, dar nu a dorit sa estimeze valoarea pagubelor.

Agricultorii cer insa instituirea starii de urgenta din cauza secetei, ceea ce ar presupune printre altele sistarea exporturilor de cereale, a declarat la finele lui iulie pentru Mediafax Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), care sustinea ca 80% din cultura de porumb este compromisa.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri