Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei a crescut cu 1,4% in trimestrul al doilea raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, incetinind abrupt fata de un plus de 5,5% in primul trimestru, din cauza franarii exporturilor si consumului, transmite Bloomberg.
Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o crestere economica anualizata de 2,3% din PIB.

Fata de primele trei luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 0,3% in trimestrul al doilea, cu un avans de 0,1% al consumului. Exporturile nete au coborat insa cu 0,1% din PIB, scrie Mediafax.

Consumul a inregistrat cea mai slaba crestere de la cutremurul din martie 2011, semnaland scaderea subventiilor si cheltuielilor guvernamentale uriase care au sustinut cererea interna dupa dezastru, in contextul efortului de reconstructie.

Exporturile sunt afectate de valoarea ridicata a yenului in raport cu celelalte valute si de scaderea cererii din Europa, afectata puternic de criza datoriilor de stat.

Datele agraveaza tensiunile de la Tokyo si impun guvernului masuri urgente pentru revigorarea celei de-a treia economii a lumii.

"Pregatirea unei rectificari de buget este un lucru sigur, din moment ce economia japoneza nu se poate astepta la prea mult sprijin din partea cererii externe, iar guvernul nu are de ales si trebuie sa mobilizeze cheltuieli fiscale. Presiunile politice asupra Bancii Japoniei se vor intensifica, probabil, odata cu instalarea deflatiei, dupa cum indica si datele de astazi", a declarat luni pentru Bloomberg un economist japonez.

Subventiile guvernamentale destinate populatiei, pentru incurajarea achizitiei de autoturisme cu un consum eficient de combustibil, au sprijinit consumul, care genereaza peste jumatate din PIB. Analistii anticipeaza ca programul auto se va incheia in luna august, majorand dependenta economiei de exporturi.

Premierul japonez Yoshishiko Noda a bugetat 19.000 miliarde yeni, reprezentand aproape 250 miliarde de dolari, pentru programul de reconstructie demarat dupa cutremurul de anul trecut.

Saptamana trecuta, Parlamentul japonez a aprobat dublarea taxei pe vanzari, iar ministrul Finantelor Jun Azumi a declarat in iulie ca guvernul va lua in calcul o noua suplimentare a cheltuielilor publice, in functie de datele economice pentru trimestrul al doilea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri