Grecia vrea prelungirea cu doi ani a termenului de indeplinire a celui mai recent program de austeritate, menit sa imbunatateasca sustenabilitatea datoriei tarii si a perspectivei de revenire la crestere economica, potrivit unui document obtinut de Financial Times, noteaza Mediafax.
Premierul Antonis Samaras urmeaza sa prezinte aceasta propunere in timpul unor intalniri de saptamana viitoare cu cancelarul german Angela Merkel, la Berlin, si cu presedintele francez François Hollande la Paris.

Grecia are dificultati sa faca economii de 11,5 miliarde de euro, echivalentul a circa 5% din productia nationala, in 2013-2014, in conformitate cu actualul program de salvare convenit cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Propunerea de extindere a planului de austeritate prevede reducerea mai lenta a cheltuielilor, pe parcursul a patru ani, pana in 2016, si un declin anual al deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale, in loc de 2,5 puncte procentuale conform actualului acord.

Potrivit documentului, Grecia ar avea nevoie de finantare suplimentara de 20 de miliarde de euro pentru sustinerea bugetului. Totusi, autoritatile elene propun sa identifice sursele de finantare fara sprijinul partenerilor din zona euro.

Astfel, fondurile ar urma sa fie obtinute prin intermediul imprumutului actual de la FMI, prin emisiuni de titluri de Trezorerie si, posibil, prin amanarea platilor de rambursare a primului imprumut de la UE-FMI, din 2016 in 2020.

Economia Greciei s-a contractat cu o rata anualizata de 6,2% in trimestrul al doilea. In zona euro, declinul a fost de 0,2%, potrivit datelor Eurostat publicate marti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri