Cancelarul german Angela Merkel a reiterat, in prima interventie oficiala dupa intoarcerea din vacanta, ca austeritatea trebuie sa fie in centrul eforturilor anticriza ale UE, laudand disciplina fiscala si economica a Canadei, transmite Bloomberg.
Merkel este in vizita in Canada, unde a facut primele comentarii oficiale privind criza dupa o luna de repaos. Liderul german a laudat disciplina bugetara a Canadei, modul in care guvernul sustine cresterea economica si faptul ca tara "nu traieste din bani imprumutati", oferind toate acestea drept exemplu pentru zona euro, conform Mediafax.

"Aceasta este si solutia corecta pentru Europa. Reafirm ca avem vointa politica sa depasim criza euro si determinarea Europei sa ne unim pentru o moneda comuna", a declarat Merkel la Ottawa.

Germania este presata de celelate guverne europene sa accepte conditii mai putin dure pentru finantarea acordata statelor aflate in dificultate si sa aprobe introducerea obligatiunilor comune ca masura de rezolvare a problemelor de pe piata datoriilor de stat. Totodata, din afara Europei vin apeluri pentru intensificarea masurilor de combatere a raspandirii crizei.

Merkel revine astfel in centrul atentiei intr-o faza noua si decisiva a crizei. Curtea Constitutionala a Germaniei va decide in septembrie daca Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul permanent de criza al zonei euro, este compatibil cu legea fundamentala a tarii.

Tot luna viitoare guvernele din zona euro institutiile financiare internationale vor decide daca vor continua finantarea catre Grecia. Italia si Spania nu s-au hotarat inca ferm daca vor solicita ajutorul Bancii Centrale Europene si al fondurilor de criza din zona euro pentru a-si reduce costurile de credit.

Merkel il va primi vineri in Germania pe premierul elen Antonis Samaras, iar presa italiana sustine ca primul ministru de la Roma, Mario Monti, va merge la Berlin la mijlocul saptamanii viitoare, urmat in prima saptamana din septembrie de premierul spaniol Mariano Rajoy.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri