Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat ca Grecia nu va iesi din zona euro, aceasta varianta intrand in discutie numai daca guvernul elen ar refuza categoric consolidarea fiscala si reformele structurale, potrivit AFP.
Juncker este premierul Luxemburgului si presedintele Eurogroup, grupul de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro.

"Nu, nu cred ca se va intampla. Nu se va intampla (...) Daca Grecia refuza categoric consolidarea bugetului si reformele structurale, atunci aceasta chestiune va trebui luata in calcul", a afirmat oficialul pentru ziarul austriac Tiroler Tageszeitung, intrebat daca Grecia ar putea parasi uniunea monetara.

El a adaugat ca nu exista motive ca acest scenariu sa fie considerat posibil, deoarece Grecia va incerca sa-si intensifice eforturile de a respecta obiectivele asumate fata de partenerii externi, scrie Mediafax.

Juncker se va intalni miercuri la Atena cu premierul elen Antonis Samaras, guvernul elen incercand sa obtina de la UE, FMI si BCE prelungirea cu doi ani a termenelor privind consolidarea fiscala cuprinse in acordul de finantare externa de 130 miliarde euro.

Samaras se va intalni saptamana viitoare la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, apoi la Paris cu presedintele Francois Hollande. Merkel si Hollande se vor intalni joi la Berlin.

Grecia a implementat in ultimii trei ani masuri dure de austeritate si trebuie sa propuna creditorilor externi "taieri" suplimentare de 11,5 miliarde euro in bugetele din 2013 si 2014, ca preconditie pentru incasarea urmatoarei transe din finantarea externa, necesara pentru a evita falimentul si o eventuala iesire din zona euro.

"Iesirea Greciei din zona euro nu face parte din ipotezele mele de lucru. Am spus anterior ca iesirea ar putea fi gestionata - am vrut sa spun ca ar fi tehnic posibila, insa impracticabila politic. Riscurile sunt incalculabile. Nu are sens sa vorbim public despre astfel de scenarii", a afirmat Juncker, precizand ca orice plan de urgenta pentru eventuala iesire a statului elen din euro nu ar fi necesar.

Un motiv mult mai important de ingrijorare pentru zona euro ar trebui sa fie costurile ridicate de finantare suportate de Italia si Spania, care ar putea forta cele doua economii uriase sa ceara ajutor extern.

"Nu exista niciun motiv sa ne indoim de vointa Italiei si Spaniei de a face economii. Ambele tari au inceput sa introduca taieri majore, insa sunt tratate de catre pietele financiare ca si cum nu ar face nimic. Randamentele de peste 7% ale obligatiunilor sunt total incorecte. Nu sunt justificate de situatia actuala", a avertizat Juncker.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri