Grecia "trebuie sa ramana in zona euro" altfel va plonja intr-o saracie fara precedent a afirmat duminica ministrul grec de Finante Yannis Stournaras, inaintea unei saptamani de intrevederi cruciale intre premierul elen si oficialii UE, relateaza AFP, preluat de Mediafax.
"Trebuie sa supravietuim si sa ramanem in zona euro deoarece este singurul lucru care ne poate proteja de o saracie pe care nu am cunoscut-o niciodata", a declarat Stournaras pentru cotidianul grec Vima tis Kyriakis.

"Avem statul-providenta cel mai costisitor din zona euro, nu mai putem sa il pastram cu ajutorul imprumuturilor", a adaugat el. Troika finantatorilor - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana - trebuie sa reia in septembrie supravegherea finantelor elene.

Potrivit conditiilor dictate de UE si FMI, deblocarea viitoarei transe de imprumut asteptata de Atena si in valoare de 31,5 miliarde de euro, va depinde de acest audit. Pentru a obtine acest lucru, fara de care tara risca sa intre in imposibilitate de plata si sa iasa din zona euro, Guvernul grec se straduieste sa indeplineasca partea sa de contract.

"Daca nu luam masuri (...) atunci ramanerea noastra in zona euro va fi amenintata", a subliniat Stournaras.

Presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker va avea intrevederi, miercuri, la Atena cu premierul grec Antonis Samaras, in timp ce Grecia vrea sa obtina o amanare de doi ani pentru punerea in aplicare a noilor masuri de austeritate cerute tarii de creditori.

Grecia nu va parasi zona euro, a declarat sambata Junker in fata presei, adaugand ca "daca Grecia refuza o consolidare bugetara si reforme structurale, atunci noi ar trebui sa luam considerare aceasta problema".

Samaras se va intalni, de asemenea, cu cancelarul german Angela Merkel, vineri, la Berlin si cu presedintele francez François Hollande in ziua urmatoare, la Paris. Merkel si François Hollande se vor intalni la randul lor joi la Berlin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri