Primarul unui mic oras din sudul Spaniei a devenit erou local, un fel de Robin Hood, dupa ce a inceput o actiune impotriva austeritatii "ocupand" banci si impartind saracilor produse furate de manifestanti din supermarketuri, spre exasperarea guvernului condus de premierul Mariano Rajoy.
Juan Manuel Sanchez Gordillo (foto), primarul din Marinaleda, un oras cu o populatie de numai 2.600 de locuitori, a devenit erou popular dupa ce a inceput, in aceasta saptamana, un mars anti austeritate in regiunea Andaluzia, ocupand sucursale de banci impreuna cu protestatarii care fura produse din supermarketuri, si le impart apoi saracilor, potrivit Financial Times.

La inceputul lunii august, Gordillo (59 de ani) si sustinatorii sai au organizat o actiune asemanatoare in fata unui supermarket, cand mai multi sindicalisti au umplut cateva carucioare cu alimente si au plecat fara sa plateasca, donand apoi produsele catre case de ajutor pentru saraci. Incidentul a rezultat in sapte arestari.

Primarul este si membru al parlamentului din Andaluzia, statut care ii confera imunitate in fata legii.
El a declarat insa ca va renunta la acest drept in privinta marsului anti austeritate inceput in aceasta saptamana impreuna cu 500 de sustinatori.

"Ducem un razboi pentru cei saraci (...) Nu ma deranjeaza puscaria, ar fi o onoare pentru mine. Vom ocupa cat mai multe banci si supermarketuri in Andaluzia. Talharii care au cauzat aceasta criza trebuie sa suporte consecintele faptelor lor", a declarat Gordillo pentru Financial Times.

Actiunea ataca in principal bancile care au executat silit locuintele celor care nu si-au mai putut plati ratele la creditele ipotecare, dar si supermarketurile din cauza carora au de suferit micii agricultori locali, spune primarul.

"Moneda euro este o frauda care ii imbogateste pe unii si ii saraceste pe ceilalti (...) Exista familii infometate, mici agricultori ruinati. Cerem o schimbare a modelului politic", a afirmat Gordillo.

Partidul Popular, aflat la putere, a reactionat dur la actiunile primarului, cerand partidului Stanga Unita sa-i retraga sprijinul politic in parlamentul din Andaluzia.

"Nu poti fii si Robin Hood, si salariat ca serif in Nottingham. Acest om isi face publicitate pe spinarea altora si, mai mult, afecteaza imaginea Spaniei", a declarat Alfonso Alonso, purtator de cuvant al Partidului Popular in parlamentul de la Madrid.

Guvernul condus de premierul Mariano Rajoy, aflat la putere de sapte luni, a pierdut din popularitate dupa introducerea mai multor pachete de masuri de austeritate in incercarea de a reduce costurile de finantare ale Spaniei. Masurile luate de Rajoy au fost intampinate cu miscari de protest din partea angajatilor din sectorul public, principalii vizati de "taieri".

Andaluzia, regiunea spaniola cu cea mai mare populatie, are un somaj de 30%, peste media nationala de 25% si cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana. Andaluzia se afla in centrul campaniei guvernului de reducere a cheltuielilor publice efectuate de autoritatile regionale, iar Madridul a cerut recent administratiei locale noi taieri.

"S-ar putea ajunge la inchiderea a 19 spitale, intregul sistem de sanatate din Andaluzia, sau la concedierea a 60.000 de angajati din sectorul public, adica un sfert din personalul guvernelor locale", a declarat Jose Antonio Grinan, presedintele administratiei regionale din Andaluzia.

Vineri, protestatarii care il insotesc pe Gordillo, primarul din Marinaleda, au ocupat o sucursala a Banco Santander, cea mai mare banca spaniola, parasind incinta spre seara.

Sursa imagine:
abcdsevilla.es

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri