Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a criticat luni planul Bancii Centrale Europene (BCE) de a se angaja la cumpararea nelimitata, de pe pietele secundare, a obligatiunilor statelor euro aflate in dificultate, adancind divergentele din UE privind rezolvarea crizei datoriilor de stat, scrie Mediafax.
"Bundesbank este de parere ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale de catre Eurosistem trebuie privite critic si presupun riscuri semnificative de stabilitate", se arata in raportul lunar prezentat luni de banca centrala germana, citat de Bloomberg.

Noul program "ar putea fi nelimitat", iar deciziile privind o potentiala distribuire larga la nivelul zonei euro riscurilor de solventa ar trebui sa apartina guvernelor sau parlamentelor, si nu bancilor centrale, avertizeaza Bundesbank.

Comentariile sugereaza ca banca centrala a Germaniei nu va sustine planul pregatit de BCE pentru reducerea costurilor de finantare ale statelor de la periferia zonei euro. Randamentele de referinta ale Spaniei si Italiei au scazut luni la minimele ultimelor sase saptamani pe pietele secundare, dupa ce Der Spiegel a scris ca BCE ar putea plafona dobanzile platite de tarile aflate in dificultate. Potrivit revistei germane, plafoanele ar urma sa fie impuse prin cumpararea "nelimitata" de obligatiuni de catre BCE.

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, forumul ministrilor de Finante din zona euro, va merge miercuri la Atena pentru a discuta, cu premierul Antonis Samaras, solicitarea guvernului elen privind prelungirea cu doi ani a termenelor din programul de consolidare fiscala convenit de Grecia cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE).

Samaras se va intalni vineri, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, apoi sambata la Paris cu presedintele Francois Hollande. Hollande si Merkel vor avea o intrevedere joi, in capitala germana.

Presedintele BCE Mario Draghi a propus la inceputul lunii august un plan care presupune ca banca sa cumpere obligatiuni spaniole si italiene in paralel cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a reduce semnificativ dobanzile percepute de investitori celor doua tari. Germania sprijina propunerile lui Draghi, insistand pe precizarile acestuia ca ca astfel de actiuni trebuie insotite de respectarea unor conditii stricte de catre Roma si Madrid.

Fostul presedinte al Bundesbank, Axel Weber, a demisionat anul trecut dupa ce a devenit izolat in Europa in privinta opozitiei manifestate fata de programul prin care BCE a cumparat din piata obligatiuni ale statelor aflate in dificultate, pentru a le reduce costurile de finantare.

Fostul vicepresedinte Bundesbank Juerges Stark a renuntat in decembrie la pozitia de economist sef al BCE in semn de protest fata de aceleasi masuri. BCE a suspendat achizitiile de obligatiuni in luna martie.

"Nimeni nu ar trebui sa incerce sa creeze impresia ca Bundesbank sau presedintele ei ar fi izolati", a declarat Joerg Asmussen, membru din partea Germaniei in Boardul Executiv al BCE, citat in editia de luni a Frankfurter Rundschau.

Intrebat daca ingrijorarea manifestata de Bundesbank privind noul plan prezentat de BCE este justificata, Asmussen a spus ca BCE actioneaza in limitele mandatului sau, de a garanta stabilitatea preturilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri