Salariul mediu din Rusia a crescut cu 16,3% in iulie, fata de intervalul similar de anul trecut, in timp ce avansul din ianuarie-iulie a fost de 15,2%, ceea ce arata o crestere accelerata a retributiilor, a declarat Maria Ivanova, analist la Economic Expert Group, scrie Mediafax.

"Este un avantaj pentru forta de , dar un semnal alarmant pentru economie. Cresterea salariilor nu este sustinuta de evolutii pozitive in economice. In acest caz ma refer la cresterea productivitatii, care este mult mai mica, de 6% pe an", a aratat Ivanova.

Ea a precizat ca acest decalaj a existat si inainte de criza.

Experti internationali, inclusiv de la Bank of America si FMI, au semnalat deja aceasta problema, avertizand ca cresterea rapida a salariilor este un semn de supraincalzire a economiei, care conduce si la inflatie mai mare.

"Daca exista factori care separa cresterea salariilor de productivitatea muncii, aceasta inseamna ca economia isi pierde competitivitatea", a declarat economistul sef al Centrului pentru Dezvoltare, Valeri Mironov, adaugand ca in Rusia costul fortei de munca este urias.

Citeste si:

Studiile au aratat ca Rusia a fost lider in randul tarilor dezvoltate si nou-industrializate din Asia, in perioada 2004-2011, atant in privinta majorarilor salariale in industria prelucratoare, de patru ori exprimata in dolari, cat si a cresterii generale a costului fortei de munca, care a avansat de peste doua ori.

Rusia este urmata de Italia si Spania, unde salariile au crescut in acelasi interval cu 26%, respectiv 31%, in timp ce costul fortei de munca a avansat cu 22%, respectiv 14%, a spus Mironov.

"Rusia nu are datorii atat de mari ca Grecia, dar pot afirma ca ne aflam intr-o faza timpurie, traversata de statul elen cu cativa ani inainte de declasarea crizei", a mai spus economistul.

El a aratat ca grecii reduc acum salariile, urmarind o crestere mai rapida a productivitatii decat a retributiilor.

Sursa foto: freedigitalphotos.net