Presedintele executiv al Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), cea mai profitabila banca din lume, a primit anul trecut o compensatie de numai 308.000 dolari, suma care reprezinta doar o mica parte din castigurile sefilor de banci occidentale, care pot ajunge la peste 20 de milioane dolari.
Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a obtinut pentru activitatea din 2011 un pachet financiar de 23 milioane de dolari, sau 1,21 milioane de dolari pentru fiecare un miliard din profitul bancii pe care o conduce, scrie Mediafax.

Jiang Jianqing, seful ICBC si cel mai bine platit bancher din China, a primit 9.400 de dolari pentru fiecare miliard de dolari castigat de banca chineza de stat, potrivit unei analize Bloomberg.

ICBC si Bank of China, cele mai mari banci chineze, au inregistrat in trimestrul al doilea al acestui an profituri de 9,63 miliarde de dolari, respectiv 5,44 miliarde de dolari, potrivit estimarilor analistilor. Profitul JPMorgan, cea mai mare banca americana dupa active, a scazut cu 9% in trimestrul al doilea, la 4,96 miliarde de dolari, din cauza unei pierderi de 5,8 miliarde de dolari cauzata de tranzactiile neautorizate pe piata derivatelor financiare efectuate de angajatii unui birou de trading din Londra.

Astfel, in China, salariile nu au tinut pasul cu cresterea profitului. Sefii bancilor, numiti de guvern si supravegheati de un comitet disciplinar, au evitat scandalurile care bantuie de mai bine de patru ani industria financiara occidentala, legate de riscurile excesive care au condus la criza financiara mondiala, de spalare de bani sau manipulare a dobanzilor.

Valoarea actiunilor bancilor chineze este insa limitata de temerile legate de incetinirea cresterii economice, care ar putea conduce, potrivit economistilor, la falimente in randul dezvoltatorilor imobiliari si autoritatilor locale.

"Bancile chineze se feresc de riscuri datorita unor chestiuni de cultura, structurii diferite a politicii de compensare a directorilor si profitabilitatii operatiunilor de creditare. Cu toate acestea, peisajul se schimba, iar bancile vor semana tot mai mult cu rivalii din Vest in urmatorii cinci ani", comenteaza pentru Bloomberg un analist american.

Jiang va primi pentru anul 2011 o compensatie totala de 1,96 milioane yuani, echivalentul a 308.000 dolari. Castigurile sale au crescut cu aproximativ 50% din 2006, cand ICBC s-a listat la bursa. Profitul net al bancii a crescut de peste patru ori in aceasta perioada. O parte din compensatia bancherului chinez este conditionata de performantele multianuale ale bancii.

Jamie Dimon, presedinte si CEO la JPMorgan, este cel mai bine platit executiv din industria financiara americana, potrivit datelor Bloomberg, cu o compensatie de 23 milioane de dolari anul trecut, formata din salariu, bonusuri si actiuni.

Grupul britanic HSBC Holdings, cea mai mare banca din lume, a anuntat ca directorul general Stuart Gulliver ar putea primi pentru anul trecut o compensatie totala de 13,3 milioane lire sterline (21 milioane de dolari), fiind cel mai bine platit bancher britanic. Fostul director general al Barclays Robert Diamond, care a demisionat in acest an din cauza scandalului privind manipularea dobanzilor, a obtinut pentru 2011 o compensatie de 12,5 milioane lire.

HSBC a fost de asemenea implicata intr-un scandal privind spalarea de bani la divizia mexicana, unde autoritatile au facut legaturi intre banca si cartelurile de droguri. In Marea Britanie, HSBC a pus deoparte 2 miliarde de dolari pentru a acoperi amenzile si despagubirile pe care le risca dupa ce bancile de pe piata locala au pacalit numerosi clienti sa cumpere, odata cu creditele, scheme de asigurare in caz de neplata si derivate financare.


Sursa foto: Wikipedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri