Ministrul finlandez al Afacerilor Europene Alexander Stubb a denuntat tentatia de a ridica un "Zid al Berlinului" care sa desparta Nordul de Sud in cadrul zonei euro, relateaza AFP, citat de Mediafax.
"Europa a fost divizata timp de aproape 50 de ani intre Vest si Est si este inutil sa fie divizata astazi intre Nord si Sud. Nu vrem un nou Zid al Berlinului", a declarat pentru cotidianul suedez Dagens Nyheter acest ministru cunoscut pentru pozitiile intransigente in favoarea unitatii zonei euro.

Declaratiile sale au loc dupa trei zile de la o propunere a lui Timo Soini, liderul partidului Adevaratii Finlandezi, de a "taia" zona euro in doua.

Stubb s-a declarat convins ca Grecia va ramane in zona euro si ca Finlanda nu va pierde sumele pe care le-a imprumutat Atenei.

"Grecia va restitui (sumele imprumutate). Ei lucreaza pe termen lung, iar noi speram ca se vor pune pe picioare", a subliniat el.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez François Hollande urmeaza sa se intalneasca la Berlin pentru a discuta o solicitare a premierului grec Antonis Samaras de a obtine "o bula de aer" in cadrul programului de austeritate.

Pe de alta parte, Germania si cele trei state baltice au atras atentia Uniunii Europeana (UE) impotriva unei rupturi in Europa intre Nord si Sud, intr-un moment in care criza datoriilor submineaza increderea dintre tarile membre, intr-o scrisoare data publicitatii joi la Vilnius.

"Increderea intre vecinii europeni si increderea in Europa, proiectul nostru comun, sunt baza comunitatii noastre", scriu ministii semnatari ai scrisorii.

"Cooperarea in Europa nu este un lucru pe care sa-l luam de-a gata, asa cum ne aminteste criza. Aceasta a devenit o criza profunda de credibilitate si incredere", apreciaza ei.

Ministrii de Externe Guido Westerwelle (Germania), Audronius Azubalis (Lituania), Edgars Rinkevics (Letonia) si Urmas Paet (Estonia) au subliniat ca "dezechilibrele care s-au produs nu se limiteaza la cele ale economiilor nationale din zona euro. Exista totodata un decalaj in crestere intre dezbaterile nationale asupra Europei".

"Dupa doua decenii de la prabusirea Zidului Berlinului, un nou clivaj ameninta sa divizeze continentul, de aceasta data intre Nord si Sud", au subliniat ministrii, care urmeaza sa se reuneasca joi dupa-amiaza la Riga pentru a discuta despre probleme regionale, inclusiv in domeniul apararii si energiei.

Ministrii au salutat "reformele reusite" in tarile baltice. Dur afectate de criza mondiala, aceste state reiau in prezent o crestere economica, in schimbul unui pret platit printr-o austeritate severa.

In opinia ministrilor, pentru ca Uniunea Monetara sa poata sa se adapteze mizelor viitorului, este necesar ca aceasta sa fie "completata printr-o cooperare economica si bugetara mai stranse".

Ministrii au denuntat totodata ca "odios" Pactul de neagresiune semnat de catre Germania nazista si Uniunea Sovietica in urma cu exact 73 de ani. Fosta Uniune Sovietica a atacat Polonia in septembrie 1939, dupa care a anexat tarile baltice in 1940.

Acest pact a "deschis calea unei politici nedrepte si inumane, care a provocat un dezastru la o scara catastrofala in Europa", subliniaza ministrii.

Sursa foto: www.berlin.de

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri