Cancelarul german Angela Merkel a incercat joi la Beijing sa calmeze temerile premierului chinez Wen Jiabao legate de criza din zona euro si a obtinut promisiunea ca China va continua sa investeasca in regiune, transmite AFP.
Angajamentul chinez a fost dovedit imediat prin semnarea unui contract de achizitie a 50 de avioane Airbus, pentru suma de 3,5 miliarde de dolari, relateaza Mediafax.

Merkel, aflata la conducerea unei delegatii mari de ministri si oameni de afaceri, a detaliat masurile luate de Europa pentru combaterea crizei datoriilor suverane, insistand asupra "vointei absolute" de consolidare a monedei unice.

"Am explicat premierului Wen ca multe reforme sunt in curs si ca exista vointa politica absoluta pentru a readuce euro in randul monedelor puternice", a subliniat Merkel, aflata la a doua vizita in China din acest an.

China se confrunta ea insasi cu incetinirea cresterii economice si este afectata de dificultatile din Uniunea Europeana, principala piata pentru exporturile chineze.

"Criza datoriilor din Europa a continuat sa se agraveze, provocand temeri puternice comunitatii internationale. Sincer vorbind, si eu sunt la fel de ingrijorat", a aratat Wen.

El a subliniat ca exista doua preocupari principale, daca Grecia va iesi din zona euro si daca Italia si Spania vor lua masuri de redresare.

Wen a dat asigurari ca China este pregatita, cu o evaluare prealabila a riscurilor, sa continue sa investeasca pe piata europeana a datoriilor suverane.

Germania asigura aproape jumatate din exporturile europene in China si atrage aproape un sfert din exporturile chinezesti in UE.

Schimburile bilaterale dintre cei doi mari exportatori mondiali au atins anul trecut 169 miliarde de euro, in crestere cu 18,9% fata de anul precedent.

Merkel va vizita vineri o uzina Airbus din orasul Tianjin. Un acord de 1,6 miliarde de dolari a fost semnat pentru extinderea unei linii de asamblare pentru avioanele A320.

Volkswagen a incheiat la randul sau un acord de 290 milioane de dolari pentru constructia unui centru de productie la Tianjin.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri