Ucraina strange legaturile de afaceri cu China, intrucat presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, incearca sa evite conditiile pe care partenerii traditionali, cum ar fi Rusia si Uniunea Europeana (UE), le impun in schimbul imprumuturilor si investitiilor, potrivit Bloomberg.

Acordurile de swap valutar si de imprumut convenite de cele doua tari in iunie ar putea atinge 9 miliarde de dolari, asigurand Chinei o pozitie mai importanta in Ucraina, cel mai mare exportator de porumb si de minereu de fier din Europa, informeaza Mediafax.

China incearca sa-si asigure aprovizionarea cu materii prime, inclusiv in sectorul agricol.

Ucraina, in schimb, are nevoie de bani pentru a sustine cresterea economica si pentru a facilita plata datoriilor, in contextul pregatirilor pentru alegerile parlamentare din octombrie. Guvernul de la Kiev a respins pana in prezent conditiile FMI pentru deblocarea unei finantari de 15,2 miliarde de dolari, dar si conditiile pentru investitii europene in sectorul energetic si reducerea costurilor de import de combustibili din Rusia.

"Chinezii au fost intotdeauna dispusi, mai ales in fostul spatiu sovietic, Africa, dar si alte regiuni, sa acorde finantari fara conditii pentru a-si promova interesele economice. Intentiile Rusiei sunt economice, dar inainte de toate politice", a afirmat Alexander Kliment, analist la Eurasia Group dn New York.

Dupa intelegeri similare pentru dezvoltarea comertului cu tari precum Argentina si Mongolia, China a semnat un acord de swap valutar in valoare de 15 miliarde de yuani (2,4 miliarde de dolari) cu Ucraina. Schimburile comerciale bilaterale s-au situat la 8,5 miliarde de dolari in 2011.

In plus, Ucraina a anuntat in iulie ca va primi un imprumut de 3 miliarde de dolari de la China pentru proiecte in sectorul agricol. Fostul stat sovietic va putea imprumuta inca 3,7 miliarde de dolari pentru a sustine construirea de facilitati pentru gazeificarea carbunelui si reducerea dependentei de importurile din Rusia.

Imprumutul pe 15 ani pentru agricultura are o dobanda de 6%, sub nivelul de 9,25% acceptat de Ucraina pentru eurobonduri de 2 miliarde de dolari vandute luna trecuta.

China vizeaza beneficii economice in urma imprumuturilor acordate Ucrainei, posibil prin accesul la resursele naturale, a declarat Alexander Valcihen, seful departamentului de cercetare la Ivestment Capital Ukraine din Kiev.

"China se va imprieteni cu tari care sunt lideri la nivel global in sectorul agricol, iar Ucraina este una dintre acestea. Daca guvernul ucrainean va putea demonstra ca banii nu dispar si vor fi folositi in beneficiul economiei Chinei, atunci fondurile vor veni", a spus el.

Astfel de conditii ar putea fi acceptabile pentru Ianucovici, care se pregateste pentru alegeri parlamentare la sfarsitul lunii
octombrie. Partidul Regiunilor al lui Ianucovici este la egalitate in sondaje cu liderul opozitiei, Iulia Timosenko, potrivit unui sondaj al Centrului Razumkov pentru Studii Politice si Economice.

Ucraina a trespins acuzatiile UE ca decizia condamnarii la inchisoare a fostului premier Timosenko a fost motivata de incercarea de a o scoate de pe scena politica. Condamnarea la inchisoare a fostului premier a dus la esecul Acordului de Asociere cu UE, in urma caruia s-ar fi instituit o zona comerciala libera cu blocul comunitar.

O propunere a UE de a contribui la modernizarea sistemului de gazoducte al Ucrainei nu a fost inca pusa in aplicare, intrucat guvernul de la Kiev nu a respectat cerintele separarii activitatilor de transport de cele de vanzare la compania de stat Naftogaz.

Acordul Ucrainei cu FMI este suspendat, deoarece guvernul nu majoreaza tarifele la combustibili pntru populatie, masura necesara reducerii deficitului bugetar.

Guvernul are, de asemenea, probleme in a ajunge la o intelegere cu Rusia in privinta reducerii preturilor la energie. Rusia vrea in schimb o participatie la Naftogaz si intrarea Ucrainei intr-o uniune vamala formata in prezent din Rusia-Kazahstan si Belarus.

Aceasta situatie face din China un partener mai atractiv pentru moment, a declarat Tomas Valasek, director pentru politica externa si aparare la Centrul pentru Reforma Europeana din Londra.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri