Un grup de cinci banci europene (ABN AMRO, Crdit Mutuel-CIC, Dresdner Bank, Fortis Bank si Natexis Banques Populaires) au acordat grupului siderurgic european Arcelor un credit sindicalizat in valoare de patru miliarde de euro, a anuntat, miercuri, Arcelor, al doilea producator de otel din lume, informeaza Rompres.

Potrivit unui comunicat remis autoritatii bursiere spaniole, CNMV, imprumutul are o perioada de trei ani si a fost acordat la data de 30 martie 2006. Arcelor a informat ca va utiliza acest imprumut pentru "a-si mentine flexibilitatea financiara in urma recentelor achizitii". in luna februarie 2006 Arcelor a primit aprobarea pentru a a prelua 38,41 la suta din actiunile grupului siderurgic chinez Laiwu, o tranzactie de aproximativ 2,086 miliarde yuani (258 milioane euro). Anterior, la sfarsitul lui 2005, Arcelor a castigat lupta pentru preluarea producatorului canadian de otel Dofasco cu o oferta de 4,87 miliarde dolari (4,08 miliarde euro).

Mittal va 'ataca' in urmatoarele doua saptamani

In prezent Arcelor este tinta unei oferte ostile de preluare in valoare de aproximativ 19 miliarde de euro (23 miliarde de dolari) depusa de rivalul Mittal Steel, cel mai mare producator mondial de otel. Magnatul de origine indiana Lakshmi Mittal, presedintele si directorul executiv de la Mittal Steel Co., a anuntat ca oferta oficiala de preluare a Arcelor SA va fi lansata in primele 15 zile ale lunii mai. "Cele patru autoritati bursiere care sunt implicate in aceasta oferta trebuie sa se puna de acord. Intentionam sa demaram oferta in primele 15 zile din luna mai ", a declarat un purtator de cuvant de la Mittal Steel.

Purtatorul de cuvant de la Mittal Steel a negat ca aceste amanari sunt legate intr-un fel de existenta unor "blocaje" in relatia grupului siderurgic cu autoritatile de reglementare din Europa, asa cum afirma miercuri popularul cotidian francez Le Parisien. "Timing-ul nu este unul anormal avand in vedere amploarea unei operatiuni de asemenea anvergura", a informat purtatorul de cuvant.

Grupul Arcelor a luat fiinta in 2002, prin fuziunea firmelor Usinor SA (Franta), Arbed SA (Luxembourg) si Aceralia Siderurgica SA (Spania). in prezent, grupul european este al doilea producator mondial de otel, cu o cifra de afaceri care anul trecut s-a ridicat la 32 miliarde euro. Omul de afaceri spaniol Jose Maria Aristrain este al doilea mare actionar la Arcelor cu 3,5 la suta din actiuni, in urma autoritatilor statului Luxemburg cu o participatie de 5,6 procente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri