Incepand de sambata a devenit ilegal in statele membre ale Uniunii Europene importul sau productia de becuri traditionale cu incandescenta. Masura a nemultumit consumatorii si ecologistii, dar in acelasi timp a scos in evidenta deficientele democratiei europene, scrie Der Spiegel.
Potrivit unei reglementari date in 2009 de Comisia Europeana, vanzarea becurilor traditionale cu incandescenta trebuia sa fie interzisa treptat pana la 1 septembrie 2012.

Motivul este ca aceste becuri irosesc 95% din energia pe care o consuma, ceea ce intra in contradictie cu obiectivele ecologice ale UE. Ca urmare, becurile clasice au disparut treptat de pe rafturile magazinelor din statele membre UE.

Practic, incepand din aceasta luna au disparut de la vanzare becurile de 100, 75, si 60 de watti, iar becurile cu puteri mai mici de 25 W si 40 W vor disparea incet din viata celor 500 milioane de europeni, cu toate ca niciunul dintre acesti cetateni nu au fost intrebati daca sunt de acord cu interzicerea lor.

Iar aici se observa cel mai bine influenta puternica a agentiilor europene obsedate de eficienta energetica, scrie Der Spiegel.

"Uniunea Europeana a luat o decizie fara sa isi consulte cetatenii si, facand acest lucru, a intervenit decisiv in calitatea vietii", spune Rudolf Hannot, activist pentru becurile incandescente.

Abordarea paternalista si lipsa de transparenta sunt mult mai grave decat caldura degajata de becurile traditionale. Producatorii filmului "Bulb Fiction" fac chiar speculatii ca in spatele eliminarii becului incandescent din viata noastra s-ar afla companii mari precum Philips si Osram, avand in vedere profiturile mari pe care le realizeaza acestea din mult mai scumpele becuri economice.

Nici becurile economice nu sunt ecologice

In prezent, grupurile ecologiste precum Greenpeace sau Asociatia Germana pentru Protectia Mediului se bucura pentru victoria obtinuta in fata becului traditional. Dar, dupa cum explica chimistul Michael Braungart, becul economic este mult mai periculos pentru mediu, avand in vedere cantitatile de mercur pe care le contine.

"In numele protectiei mediului, UE obliga cetatenii sa bage deseuri toxice in casa", spune Braungart, care denumeste aceasta reglementare "perversa".

In 2010, un studiu al unei agentii germane pentru protectia mediului a tras concluzia ca daca un bec economic este spart din greseala, este suficient sa deschizi geamurile pentru a nu fi afectat de mercurul care se elibereaza in aer. Totusi, chiar daca becurile nu sunt sparte, depozitarea celor folosite este problematica, avand in vedere ca Uniunea Europeana nu obliga comerciantii sa primeasca de la clienti becurile folosite, ceea ce inseamna ca 80% dintre acestea ajung in gunoiul menajer si in cele din urma mercurul ajunge in sol si in apa.

1. Ati fi dorit ca Uniunea Europeana sa va consulte cu privire la interzicerea becurilor clasice?

2. Credeti ca autoritatile europene ar trebui sa introduca o lege si pentru depozitarea becurilor economice folosite, care pot contamina apa si solul cu mercur?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri