Mai multe fonduri ale Franklin Templeton controlau la sfarsitul primului semestru, potrivit calculelor Financial Times, obligatiuni emise de Irlanda in valoare de 6,1 miliarde de euro, administratorul de investitii fiind astfel cel mai mare creditor privat al guvernului de la Dublin, relateaza Mediafax.
Pariul masiv pe recupererea economica a Irlandei apartine sefului Franklin Templeton Global Bond Fund, Michael Hasenstab, unul dintre cei mai cunoscuti investitori in obligatiuni din SUA.

Cea mai mare parte a obligatiunilor in valoare de 6,1 miliarde de euro erau detinute la sfarsitul lunii iunie de Templeton Global Bond Fund, administrat de Hasenstab.

Managerii unor fonduri rivale au avertizat, insa, ca plasamentele in obligatiuni ale Irlandei ar putea genera probleme daca recupererea economica a Irlandei incetineste sau criza din zona euro se agraveaza. Piata obligatiunilor irlandeze este una redusa, iar lichidarea unor pozitii de asemenea anvergura ar fi imposibila fara pierderi considerabile, au spus ei.

"Daca le iese, vor fi eroi, dar daca vor trebui vreodata sa scape de unele din aceste pozitii, va fi foarte dificil", a spus un rival de pe piata obligatiunilor.

Hasenstab este acum cel mai mare detinator pe cele mai mari sase instrumente financiare emise de Irlanda, la distanta de ceilalti investitori, dupa ce si-a sporit pozitiile pe parcursul acestui an, afirma traderii, inclusiv la o emisiune de obligatiuni din iulie a tarii. Emisiunea a marcat revenirea Irlandei pe pietele financiare dupa ce a primit un pachet de ajutor financiar extern de la zona euro.

Amploarea achizitiilor Templeton Global Bond Fund a surprins unii manageri de active, care afirma ca evolutia robusta din acest an a pietei obligatiunilor Irlandei a fost cauzata partial de achizitiile agresive ale lui Hasenstab.
"Este neobisnuit sa detii o pozitie atat de mare ... Acumularea unei astfel de pozitii de catre Templeton a reprezentat un motiv important pentru evolutia (obligatiunilor, n.r.r) Irlandei in acest an", a spus un investitor rival.

Hasenstab a declarat Financial Times ca fondul ar putea avea pozitii mari pe unele piete de dimensiuni mici, insa acestea raman reduse comparativ cu activele totale ale fondului, iar expunerea poate fi rapid compensata pe pietele instrumentelor derivate.

Seful fondului de obligatiuni al Franklin Templeton si-a reafirmat opinia pozitiva privind Irlanda.

"Nu va fi usor, dar Irlanda continua sa faca pasii necesari pe drumul spre recuperare", a spus el.
In Irlanda, achizitiile Franklin Templeton sunt vazute ca un vot de incredere in economia tarii.

"Vad datoria Irlandei ca avand un pret foarte atractiv si considera ca economia Irlandei isi revine si vor fi platiti. Le vor aduce un castig substantial", a declarat Brian Hayes, secretar de stat din Ministerul de Finante al Irlandei.

Departamentul de obligatiuni internationale al Franklin Templeton, la care Hasenstab este co-director, administreaza active de 158 miliarde de dolari, inclusiv 61 miliarde de dolari ale Templeton Global Bond Fund. Rezultatele fondurilor administrate de Hasenstab i-au adus acestuia comparatii cu Bill Gross, legendarul fondator al Pimco, administrator al celui mai mare fond de obligatiuni din lume.

Templeton Global Bond Fund a avut rezultate peste cele ale Total Return Fund, cel mai bun al Pimco, in opt din ultimii zece ani. Fondul lui Hasenstab a avut in 2012 un randament de 8,7%, sustinut, in mare parte de plasamentele pe Irlanda, Coreea de Sud si Ungaria.

Franklin Templeton administreaza in Romania din anul 2010 Fondul Proprietatea (FP).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri