O lege care trebuie sa opreasca companiile cu afaceri in Statele Unite sa dea mita in strainatate a adus SUA venituri de miliarde de dolari, iar lista companiilor nevoite sa plateasca se remarca prin prezenta foarte redusa a celor din SUA, potrivit cotidianului New York Times (NYT).
Printre companiile care au platit cele mai mari sume prin intelegeri amiabile incheiate conform acestei legi (Foreign Corrupt Practices Act) se numara Siemens si Daimler (ambele din Germania), Alcatel-Lucent (Franta) si JGC Corporation (Japonia). Singura companie americana in top 10 este KBR, fosta Kellogg Brown & Root, o subsidiara a frunizorului de servicii petroliere Halliburton, scrie Mediafax.

In total, companiile din top 10 au platit aproape 3,2 miliarde de dolari pentru a scapa de anchetele autoritatilor americane.

De la introducerea legii in 1977, aplicabilitatea acesteia a fost extinsa de la companiile americane la o categorie tot mai larga, care include companii listate in SUA, ale caror obligatiuni sau tranzactionate pe piata americana sau care fac afaceri in Statele Unite.

Cel mai cunoscut caz este cel al Siemens, care a platit 800 de milioane de dolari SUA si alte 800 de milioane de dolari statului german pentru incheierea amiabila a unei investigatii de coruptie. Intelegerile au avut loc in 2008, dar procesele directorilor implicati continua.

In decembrie, opt fosti directori au fost acuzati ca au platit mita 100 de milioane de dolari unor oficiali argentinieni, inclusiv fostul presedinte Carlos Menem, pentru a asigura un contract de 1 miliard de dolari pentru Siemens. Toti cei opt directori locuiesc in Argentina, Germania sau Elvetia si niciunul nu a fost arestat sau extradat, o procedura lunga si complicata.

Cazul Siemens este exemplar pentru amenzile pe care le aplica SUA. Mita a fost data in Argentina. Persoanele care au dat mita nu erau cetateni americani, iar cei care au acceptat-o erau oficiali argentineni. Sienmens este o companie germana.

Autoritatile americane s-au folosit, insa, de faptul ca obligatiuni emise de Siemenes sunt tranzactionate in SUA pentru a obliga compania sa plateasca 800 de milioane de dolari.

Multe dintre cazuri sunt usoare pentru Departamentul Justitiei, insa altele au nevoie de multi ani de ancheta si urmeaza sa ajunga in faza negocierilor pentru un acord amiabil in aceasta perioada, chiar daca intre timp companiile au incetat practicile de acest tip sau nu au au avut cunostinta ca intra sub incidenta legii americane, scrie New York Times.

"Multe din cazuri sunt «vaci de muls» pentru Departamentul Justitiei. Este un program guvernamental profitabil pentru Trezoreria SUA", a declarat Michael Koehler, asistent la Southern Illinois University School of Law.

Departamentul Justitiei afirma ca este in interesul SUA sa ancheteze orice caz de mita, indiferent de locul unde a avut loc. Directorii americani s-au plans mult timp ca sunt dezavantajati in strainatate fata de competitorii care platesc mita. Oficialii americani afirma ca prin anchetarea companiilor straine vor sa impuna conditii egale.

Dintre cele 78 de companii aflate in prezent sub investigatie pentru incalcarea legii privind practicile de coruptie, majoritatea sunt americane. Printre acestea se afla Alcoa, Goldman Sachs, Pfizer si Wal-Mart. Avon a anuntat in august ca discuta un acord amiabil cu SUA pentru a incheia amiabil o investigatie vizand plata de mita catre oficiali straini.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri