Comisia Europeana (CE) a inceput o investigatie pentru a determina daca grupul rus Gazprom obstructioneaza concurenta pe pietele de gaze naturale din Europa Centrala si de Est, potrivit unui comunicat al Executivului UE, care noteaza ca va trata cazul drept o chestiune prioritara.
"Comisia este ingrijorata ca Gazprom ar putea abuza de pozitia dominanta pe care o detine pe pietele upstream de distributie de gaze din state membre aflate in Europa Centrala si de Est", incalcand legislatia concurentei din Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat al CE, conform Mediafax.

CE ancheteaza "trei practici suspectate drept anti-concurentiale" in Europa Centrala si de Est. Grupul rus furnizeaza aproximativ un sfert din gazele naturale consumate in UE.

In primul rand, Comisia suspecteaza ca Gazprom a "divizat" pietele de gaze prin obstructionarea fluxului liber de gaze naturale in statele membre din regiune. In al doilea rand, Gazprom ar fi prevenit diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, iar in al treilea rand grupul rus ar fi impus "preturi incorecte" asupra clientilor prin legarea preturilor la gaze de cotatiile petrolului.

"Astfel de actiuni, daca vor fi dovedite, pot constitui restrictionarea concurentei si pot conduce la preturi mai mari si la deteriorarea securitatii aprovizionarii. In final, o astfel de conduita poate afecta consumatorii din UE", noteaza CE.

Comisia Europeana a efectuat anul trecut inspectii la sediile Gazprom si ale companiilor din regiune care cumpara gaze de la grupul rus, inclusiv subsidiarele ungare ale grupurilor germane RWE si E.ON Ruhrgas, grupul austriac OMV si compania polona PGNiG, pentru a aduna informatii privind preturile si sursele de aprovizionare cu gaze naturale, potrivit Bloomberg.

Daca Executivul UE determina ca o companie a incalcat legislatia europeana a concurentei, aceasta poate fi amendata cu pana la 10% din venitul anual.

Gazprom a cedat in negocierile cu companiile germane si franceze, acceptand preturi mai mici, insa statele din Europa Centrala si de Est nu au reusit sa obtina concesii semnificative, comenteaza pentru Bloomberg Patrick Heren, consultant specializat in industria gazelor.

"Gazprom este ultimul mare distribuitor de gaze care impune in mod feroce conditiile comertului international dezvoltate in anii '60 si '70, depasite inca din 2000. Restrictii privind destinatia gazului, interdictii pe re-trading si politica de preturi legata de cotatiile petrolului sunt practici adecvate numai pe pietele administrate neconcurential", spune consultantul britanic.

Guvernul Lituaniei a cerut anul trecut Comisiei Europene sa ancheteze Gazprom pentru ca a refuzat sa reduca preturile la gaze dupa ce statul a anuntat ca va desparti operatiunile de furnizare de cele de transport al gazelor. Overgas, cel mai mare distribuitor privat de gaze din Bulgaria, unde Gazprom este actionar, a depus in 2010 o reclamatie la CE, dupa ce compania de stat Bulgartransgaz a blocat accesul la o conducta de inalta presiune.

Gazprom estimeaza ca veniturile din exporturi catre Europa vor creste in acest an la 61 miliarde dolari, de la 57 miliarde dolari in 2011. Recordul a fost stabilit in 2008, cand grupul rus a incasat 64 miliarde dolari din exportul pe pietele UE.

Romania a consumat anul trecut 14,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care 11,4 miliarde din productie interna si 3 miliarde din import. Romania importa gaze de la Gazprom prin firmele WIEE si Imex Oil.

Importurile de gaze naturale au scazut in primul trimestru al acestui an cu 9% fata de aceeasi perioada din 2011, acoperind aproape o treime din consum, iar pretul de achizitie a urcat cu 25,8%, la 497 dolari pe 1.000 metri cubi, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri