Mii de greci isi parasesc tara, unde somajul a depasit 24%, iar economia este sufocata de masurile de austeritate, una dintre destinatiile cele mai cautate fiind Suedia, insa necunoasterea limbii este un impediment major in cautarea unui job care sa asigure un trai decent.
"Aveam un loc de munca foarte bun. Acum curat WC-uri in Suedia", spune Tilemahos Karahalios, 40 de ani, care a lucrat in Grecia ca distribuitor de produse farmaceutice, se arata intr-un reportaj Bloomberg, conform Mediafax.

Dupa 17 ani in industria farma, Karahalios purta costum la serviciu, avea masina din partea companiei si un card pentru cheltuieli de serviciu, potrivit Bloomberg. Acum, curata scoli in Suedia, nevoit sa-si caute de munca in afara tarii din cauza crizei economice severe de acasa.

"Incerc sa supravietuiesc. Este greu aici, foarte greu. As prefera sa fi ramas in Grecia, dar acolo nu avem de munca", comenteaza grecul intr-un interviu acordat Bloomberg la Stockholm.

Cifrele crizei din Grecia


Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu aproape o cincime dupa cinci ani de recesiune, iar prognoza pentru 2012 indica o contractie economica de 6,9%. Din 2008, numarul somerilor din Grecia s-a triplat, la 1,22 milioane la jumatatea acestui an, dintr-o populatie totala de 10,8 milioane.

"Poti sa ai vise, sa-ti organizezi viata, sa faci planuri timp de 10, 20 de ani, dar nu ai de unde sa stii unde te va duce viata", ofteaza Karahalios.

Problemele fostului distribuitor au inceput in prima parte a anului 2010, cand guvernul elen a fortat producatorii de medicamente sa reduca preturile cu pana la 27%. Pentru a scadea costurile, compania la care lucra, PharmaSwiss, a concediat distribuitorii, trecand portofoliile in gestionarea supraveghetorului. Karahalios si-a gasit cu greu de munca, reusind in 2011 sa se angajeze ca telemarketer in Atena. A lucrat timp de doua luni, dupa care nu s-a mai dus la munca pentru ca nu si-a primit banii. Apoi a incercat sa puna pe picioare un azil de batrani, cheltuind majoritatea banilor economisiti, insa afacerea nu a reusit.

Karahalios a incercat sa se mute in Australia, dar procesul de imigrare i s-a parut prea scump. Un amic stabilit in Suedia l-a ajutat sa-si gaseasca un loc de munca si un apartament de inchiriat.

A ajuns in Suedia in luna martie a acestui an, unde plateste 4.500 de coroane pe luna, echivalentul a 530 de euro, pentru o camera intr-un complex de apartamente unde locuiesc in principal imigranti din Orientul Mijlociu.

Mizand pe experienta in industria farmaceutica, Tilemahos a incercat initial sa lucreze in domeniul ingrijirii batranilor, insa a fost respins pentru ca nu vorbeste limba. Si-a gasit in final de munca la curatat locuinte de inchiriat. Dupa doua saptamani in care a fost platit pentru numai 32 din cele 80 de ore de munca, angajatorul nu l-a mai chemat.

In iulie, Karahalios a fost angajat de o firma de curatenie a unui alt grec, unde se simte tratat corect.

Job in Grecia versus job in Suedia


In Grecia, fostul distribuitor castiga aproximativ 3.000 de euro pe luna net. In Suedia, venitul este de aproximativ 80 de coroane pe ora, ceea ce echivaleaza cu 375 de euro pe saptamana - 1500 euro pe luna. In prezent, Karahlios lucreaza impreuna cu colegii sai la curatarea unei scoli inainte de inceputul anului scolar. Contractul va expira in curand.

El spera ca-si va gasi un job permanent, pentru a-si aduce fiica la Stockholm. Daca nu va reusi, Karahlios spune ca se va muta impreuna cu fiica sa la Shanghai, unde locuieste fosta sotie.

Numarul grecilor care incearca sa imigreze in Suedia s-a dublat in 2011, la aproape 1.100 de familii, si continua sa creasca in acest an.
In prezent, in Suedia traiesc 1,4 milioane de etnici straini, reprezentand 15% din populatia totala, fata de aproape zero la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Suedia se prezinta ca o tara toleranta si progresista, insa un partid care se opune imigrarii a reusit un scor istoric de 5,7% la alegerile din 2010, spune Klas Borell, profesor de sociologie in Suedia.

Imigrantii din UE sunt liberi sa-si caute de munca in Suedia si se pot stabili acolo daca dovedesc ca se pot intretine sau daca au familia stabilita in tara. Rata somajului este de aproximativ 7%, iar cei care nu vorbesc limba au de obicei dificultati in gasirea unui loc de munca, spune Arto Moksunen, director la Crossroads, o organizatie nonprofit bazata in Stockholm care a ajutat in ultimii doi ani aproximativ 3.000 de imigranti sa se stabileasca in Suedia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri