Ungaria are nevoie de o linie de finantare de la FMI si o va obtine, insa guvernul se opune conditiilor cerute in prezent pentru ajutorul extern, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, citat de Bloomberg.
"Siguranta este foarte importanta pentru noi si de aceea avem nevoie de un acord cu FMI. Cred ca este necesar, ca se va intampla. Vom ajunge la o intelegere, dar nu pe aceste baze", a spus el, scrie Mediafax.

Orban a respins, joi, o serie de conditii dure despre care a spus ca ar fi impuse de FMI, la numai o zi dupa ce a afirmat ca Ungaria poate ajunge la un acord cu institutia internationala in toamna. Forintul a inregistrat cel mai mare declin din acest an, insa a recuperat ulterior din pierderi.

Cabinetul ungar va pregati in urmatoarele 7-10 zile un plan alternativ pentru negocieri cu FMI, a declarat Orban.

Ungaria si-a revizuit atitudinea fata de FMI de mai multe ori dupa ce Orban a preluat puterea in 2010, cu angajamente de renuntare la masurile de austeritate. Intrucat politicile economice "neortodoxe" ale premierului au impins tara in recesiune, iar ratingul tarii in categoria "junk", astfel ca premierul a fost nevoit sa sa ceara formal, in noiembrie 2011, ajutorul Fondului.

Forintul a pierdut pana la 1,7% joi, zi in care anuntul presedintelui Bancii Centrale Euopene, Mario Draghi, privind un plan de a cumpara obligatiuni guvernamentale ale sttaelor euro lovite de criza a sustinut celelalte monede din regiune.

"Inseamna ca negocierile pentru un program de ajutor pot fi intarziate si chiar suspendate. Ramane doar o sansa redusa ca pot fi reactivate", a afirmat Daniel Hewitt, economist la Barclays.

Cotidianul Magyar Nemzet a prezentat o lista a cerintelor FMI, confirmata ulterior de Orban printr-o inregistrate video postata pe Facebook. Publicatia a obtinut lista dupa ce aceasta a fost prezentata la o reuniujne a partidului de guvernamant Fidesz.

Lista cerintelor UE/FMI, de cel putin 30 de puncte, face parte dintr-un raport recent al Comisiei Europene, a spus premierul.

Potrivit Magyar Nemzet, FMI asteapta de la guvernul ungar urmatoarele masuri: scaderea pensiilor si a alocatiei pentru familii, cresterea varstei de pensionare si a impozitului pe venitul personal, privatizari, reducerea birocratiei, o taxa generala bazata pe valoare reala in tranzactiile imobiliare, reducerea cheltuielilor autoritatilor locale, eliminarea taxei bancare si fonduri pentru sectorul bancar.

Ungaria a inceput in iulie discutiile cu FMI si CE pentru un acord financiar estimat la circa 15 miliarde de euro. Budapesta vrea ca intelegerea sa aiba un caracter preventiv. Statul ungar a fost salvat de la colaps financiar in 2008 cu un pachet de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE si Banca Mondiala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri