Curtea Constitutionala Federala a Germaniei a avizat participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate (MES), iar tratatul de infiintare a fondului de salvare a zonei euro poate merge la ratificare in Parlament, cu anumite conditii.
Curtea suprema de la Karlsruhe a avizat participarea guvernului la fondul de urgenta de 500 miliarde euro al statelor din zona euro si pactul de disciplina fiscala semnat de 25 de lideri europeni in prima parte a acestui an.

Conditiile stabilite de Curte se refera la expunerea financiara pe care si-o poate asuma guvernul german fata de fond, care nu poate depasi plafonul de 190 miliarde euro stabilit initial fara aprobarea Bundestagului, camera inferioara a Parlamentului.

Judecatorii au respins totodata o clauza de confidentialitate din tratatul de infiintare a fondului de urgenta, hotarand ca orice decizie a MES trebuie avizata de ambele camere ale Parlamentului german.

Bursele europene si moneda euro au crescut dupa citirea hotararii, iar tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York afiseaza de asemenea aprecieri, potrivit MarketWatch.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene este in urcare cu 0,4%, dupa ce a deschis in stagnare in asteptarea deciziei.
Indicele DAX 30 al bursei de la Frankfurt a castigat 0,8%, in timp ce CAC 40 - Paris este in urcare cu 0,6%.

La Londra, indicele FTSE 100 a avansat cu 0,2%.

Cursul euro afiseaza un avans usor fata de dolar, de la 1,2857 dolari la 1,2901 dolari pe euro, scrie Mediafax.

Cotatiile internationale ale aurului si petrolului sunt de asemenea in crestere. Uncia de aur s-a apreciat cu 0,5%, la 1.744 dolari, iar barilul de titei cu livrare in octombrie a avansat cu 0,5%, la 97,67 dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri