In lipsa unor masuri speciale - cel mai probabil rata somajului va creste in continuare in acest an in Uniunea Europeana (UE), iar in Zona Euro ar putea atinge noi maxime istorice: unele state indatorate peste masura, austeritate, perspectiva recesiunii s.a.m.d., se arata intr-o analiza a casei de brokeraj Noble Securities.
Somajul este o «boala cronica» a Uniunii Europene, cu un risc ridicat de a afecta competitivitatea economica regionala pe termen lung, asa incat este foarte posibil ca domeniul ocuparii fortei de munca sa necesite programe comunitare in consecinta”, a aratat Victor Safta, director General Noble Securities, sucursala din Romania a grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Conform Oficiului European de Statistica (Eurostat), in luna iulie, rata somajului in Zona Euro a ramas la 11,3%, dupa ce valoarea pentru iunie a fost revizuita in crestere, acest nivel reprezentand un nou maxim istoric. La nivelul UE, rata somajului este de 10,4% din populatia activa. Fata de inceputul anului, numarul de someri a crescut cu 1 milion de persoane in Zona Euro si cu 0,9 milioane in UE, conform sursei citate.

Spania a inregistrat in iulie o rata a somajului de 25,1%, iar Grecia a avut in iunie un somaj de 24,4%, fata de 23,5% in mai si 17,2% in aceeasi luna a anului trecut. Somajul din Franta a crescut in trimestrul al doilea la maximul ultimilor 13 ani, respectiv 10,2%. Rata somajului din Germania se afla la minimul ultimelor decenii, dar Agentia Federala a Muncii din Nuremberg a anuntat in ultimele luni cresteri ale numarului de someri, in conditiile in care cresterea economica a tarii incetineste, iar cererea de export in UE se reduce.

In Uniunea Europeana, rata somajului a crescut de la 7,1% in 2008, la 9% in 2009; in 2010 si 2011 s-a mentinut la 9,7%, iar la jumatatea anului 2012 a ajuns la 10,4%. In Zona Euro, conform Eurostat, somajul a crescut de la 7,6% in 2008, la 9,6% in 2009, 10,1% in 2010, 10,2% in 2011, iar in iulie 2012 este de 11,3%. “Din cate se vede pana acum, este posibil ca in acest an, in Zona Euro in special, sa se inregistreze un salt al ratei somajului cu o panta destul de abrupta: totusi, inca speram ca ritmul de crestere a somajului in 2012 nu se va apropia prea mult de cel din 2009, an de profunda criza financiara si economica”, a precizat Victor Safta.

Sursa citata subliniaza faptul ca nici SUA nu stau mult mai bine in ceea ce priveste somajul, situat inca la un nivel de 8,1% (in luna august), fata de 5,2-6% cat ar fi dorit oficialii de la Washington. Recent, presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke a aratat ca numarul mare de someri din SUA constituie un motiv de maxima ingrijorare, perioadele lungi de somaj ridicat riscand sa determine daune structurale durabile in economia americana.

In Romania, rata somajului a scazut in iulie la 7%, de la valoarea de 7,3% din luna iunie.

“La nivelul UE, rata somajului din Romania se situeaza sub nivelul mediu in prezent, insa perspectiva nu este linistitoare: avand in vedere previziunile economice slabe pentru Europa in acest an si in 2013, companiile din Romania au nevoie de programe viabile care sa le sustina competitivitatea si orientarea spre noi piete de export, favorizand angajarile, altfel este foarte probabil ca pe viitor somajul sa marcheze anumite cresteri si in Romania”, a aratat Victor Safta.

In 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a facut primul pas in Romania, deschizand sucursala locala a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies detine banci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investitii, companii de consultanta financiara si imobiliara, leasing si asigurari. La randul sau, Getin Holding detine banci, companii de leasing si asigurari, precum si alte companii in domeniul financiar in Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si Romania.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementata si autorizata de organismul de profil din Polonia, iar filiala din Romania va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Tranzactiile se realizeaza prin intermediul platformei Noble Markets, care ofera peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, actiuni, indici bursieri si marfuri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri