Guvernul nipon intentioneaza sa opreasca utilizarea energiei nucleare pana in 2030, marcand astfel o schimbare majora fata de politicile de dinaintea dezastrului de la Fukushima, de anul trecut, care vizau acoperirea din surse nucleare a mai mult de jumatate din consum, potrivit CNBC.
Japonia se alatura astfel unor tari precum Germania si Elvetia, care au decis sa renunte la energia nucleara, dupa ce cutremurul urmat de tsunami a provocat la centrala de la Fukushima cel mai grav dezastru nuclear de dupa cel din 1986 de la Cernobal. Japonia era pana anul trecut al treilea mare utilizator de energie atomica din lume, informeaza Mediafax.

Executivul nipon spera sa creasca productia din surse regenerabile la 30% din mixul energetic, insa va ramane un important importator de petrol, carbune si gaze naturale.

Guvernul s-a confruntat cu o presiune puternica din partea grupurilor de lobby ale companiilor, care doreau mentinerea energiei nucleare, dar si cu ingrijorarea SUA, furnizorul Japoniei de tehnologie nucleara in anii '50.

Doar doua din cele 50 de reactoare nucleare ale tarii nu sunt in prezent oprite pentru revizii, iar guvernul va permite punerea in functiune a instalatiilor dupa ce sunt avizate ca sigure de o noua autoritate de reglementare. Reactoarele au fost oprite dupa dezastrul de la Fukushima.

Renuntarea la energia atomica inseamna ca Japonia va ramane cel mai mare importator de gaze naturale lichefiate si al treilea mare cumparator de petrol, scrie CNBC.

De asemenea, Japonia este un important importator de carbune, combustibil a carui importanta ar urma, probabil, sa creasca.
In cazul in care s-ar renunta imediat la energia nucleara, costurile importurilor de combustibili ar creste cu circa 3.100 miliarde de yeni (40 miliarde de dolari) pe an.

Noua strategie cere si o diminuare a consumului, cu circa 10% fata de anul 2010, prin imbunatatirea eficientei si alt masuri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri