Zona euro este epicentrul celei mai grave crize dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, care afecteaza toate economiile avansate, fapt care necesita decizii foarte responsabile, a declarat pentru CNBC Jean-Claude Trichet, fost presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE).
"Europenii au o responsabilitate speciala pentru ca suntem epicentrul celei mai grave crize dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Acest fapt necesita decizii foarte responsabile", a afirmat Trichet, potrivit Mediafax.

In opinia sa, toate economiile avansate trec prin prima ajustare majora de dupa razboi.

"Cand te uiti la ce s-a intamplat din 2007, a fost inceputul unei ajustari a economiilor avansate. Trebuie sa intelegem, este randul nostru. Nu putem cere restului lumii sa ne finanteze la nesfarsit, daca cheltuim mai mult decat castigam", a spus fostul sef al BCE.

Trichet a facut referire si la cateva "convingeri naive" ale liderilor politici din perioada anterioara crizei, inclusiv aceea ca sistemele financiare si economice din lumea dezvoltata "sunt stabile si rezistente" pentru ca au absorbit spargerea bulei speculative in sectorul IT, asa-numita "criza dotcom", de la inceputul secolului XXI.

Banci centrale din state avansate, intre care Banca Japoniei si Rezerva Federala (Fed) a SUA, au adoptat masuri neconventionale pentru protejarea economiilor.

Fed a anuntat joi o a treia runda de suplimentare a lichiditatilor din piata prin achizitii de obligatiuni, provocand cresteri puternice ale cotatiilor la bursele din intreaga lume.

In Europa, Banca Centrala Europeana a anuntat saptamana trecuta un mult-asteptat program de achizitii de obligatiuni ale statelor cu probleme financiare.

"Ceea ce s-a facut in cazul Europei este pe masura gravitatii situatiei", a spus Trichet.

El considera ca guvernele trebuie sa se foloseasca de timpul castigat cu aceste masuri pentru a munci din greu pentru a restabili economiile.
Trichet vrea totodata sfarsitul convingerii ca unele institutii financiare "sunt prea mari pentru a esua", care a condus la multe programe de salvare, impovarand statele cu datorii in perioada crizei creditelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri