Guvernele europene au amanat deciziile referitoare la sustinerea Spaniei si relaxarea termenilor de imprumut pentru Grecia, mizand pe calmul adus pe pietele financiare de angajamentul Bancii Centrale Europene pentru achizitii de obligatiuni suverane, transmite Bloomberg.
Ministrii europeni de Finante reuniti in Cipru au discutat despre un nou set de reforme pentru refacerea increderii in managementul economiei Spaniei si au spus ca soarta programului de salvare a Greciei, in valoare totala de 240 miliarde de euro, nu va fi decisa inainte de sfarsitul lunii octombrie, posibil la un summit al liderilor europeni pe tema crizei, potrivit Mediafax.

BCE a avertizat ca prin programul de achizitii de obligatiuni nu a facut decat sa castige timp astfel incat guvernele sa poata reduce deficitele bugetare si sa ia masuri de stimulare a cresterii, necesara pentru stabilizarea economiilor.

"Cat timp avem la dispozitie, este o intrebare foarte dificila. Trebuie intrebate pietele. Daca vom continua astfel, ar trebui sa fim foarte optimisti", a afirmat presedintele BCE Mario Draghi dupa o reuniune a ministrilor de Finante din zona euro la Nicosia.

Euro s-a apreciat vineri cu pana la 1%, la 1,3121 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel atins dupa 4 mai.

Spread-ul obligatiunilor spaniole pe 10 ani fata de cele germane a scazut cu 0,3 puncte procentuale, la 4,04%.

Ministrii de Finante vor inaugura Mecanismul European de Stabilitate pe 8 octombrie si vor plati doua prime transe de 32 de miliarde de euro pana la sfarsitul lunii respective, a declarat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker la sfrsitul intalnirii.

"Nu avem acum timp de automultumire, cum nu aveam nici acum sase luni, dar cred ca ne indreptam in directia buna", a afirmat comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare Olli Rehn.

Oficialii europeni au aratat ca Spania va prezenta noi reforme pana la sfarsitul acestei luni, pe baza recomandarilor primite in luna iulie, care includ o posibila majorare a varstei de pensionare, o posibila trecere de la taxe pe forta de munca la taxe pe consum si dereglementarea profesiilor inchise.

Ministrul spaniol al Economiei Luis de Guindos a promis "un plan de reforme pentru imbunatatirea cresterii economice si a competitivitatii".

Spania a obtinut din partea zonei euro un ajutor de 100 de miliarde de euro pentru stabilizarea sectorului bancar si vrea conditii cat mai usoare in schimbul unei linii de credit sau a unui program de imprumut in cadrul caruia BCE sa poata cumpara obligatiuni suverane si sa reduca astfel costul imprumuturilor tarii.

Ministrii de Finante sunt in asteptare si in cazul Greciei, unde premierul Antonis Samaras are probleme in coalitia guvernamentala, in problema reducerii salariilor si pensiilor, pentru a respecta cererea creditorilor de reducere a cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro.

Juncker a cerut oficialilor greci sa foloseasca luna viitoare pentru a stabili masuri care sa scoata din recesiune economia.

Ministrul austriac de Finante Maria Fekter a exclus acordarea unor fonduri suplimentare Greciei, dar a spus ca statul elen ar putea primi un timp suplimentar pentru respectarea tintelor deficitului bugetar.

Ministrul elen de Finante Yannis Stournaras a confirmat faptul ca se discuta cu UE si FMI despre o extindere a termenului de reducere a deficitului bugetar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri