Spania se pregateste pentru o toamna presarata cu proteste prin care populatia isi va exprima nemultumirea fata de recesiune si austeritate, desi liderii de la Madrid au cautat, prin cele mai recente declaratii, sa transmita ca strategia de reformare a economiei se va indeparta de "taieri".
Ministrul Finantelor Luis de Guindos le-a transmis la sfarsitul saptamanii trecute partenerilor europeni reuniti in Cipru ca viitoarele masuri de revigorare a economiei nu vor presupune noi reduceri ale cheltuielilor publice, potrivit WSJ.com, noteaza Mediafax.

Sambata, zeci de mii de spanioli au protestat pe strazile Madridului, cerand un referendum privind masurile anticriza ale guvernului.
Liderii europeni se pregatesc pentru o noua runda dura de negocieri anticriza, de aceasta data cu privire la conditiile unui eventual acord de sprijin financiar pentru Spania, a treia mare economie din zona euro.

Masurile propuse de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru reducerea costurilor de finantare ale statelor aflate in dificultate, inclusiv Spania, au fost sprijinite de Germania cu conditia aplicarii unor termeni intalniti de obicei in acordurile de ajutor extern, precum tinte in zona finantelor publice si termene pentru reformele structurale. Totodata, interventia BCE nu poate avea loc fara o solicitare de sprijin din partea statului.

Astfel, ca de fiecare data in ultimii doi ani, parerile sunt impartite la varful UE si in privinta conditiilor unui eventual acord de spijin pentru Spania.

In Spania, sindicatele sunt pregatite sa declanseze greve generale in zona serviciilor publice, in cadrul unei campanii de proteste prin care doresc sa determine convocarea unui referendum privind masurile de austeritate. "Taierile" nu s-au numarat printre promisiunile din campania electorala, spun sindicalistii.

Atent la miscarile de strada, Luis de Guindos a declarat sambata in Cipru ca sacrificiile presupuse de masurile de austeritate sunt "absolut necesare pentru a depasi o perioada dificila si pentru a contrui o fundatie pentru revenirea economica".

Oficialul a indicat totodata ca guvernul nu ia in calcul lui reduceri ale cheltuielilor publice.

"Masurile existente sunt suficient de semnificative si ambitioase", a afirmat el, facand referire la angajamentul Spaniei de a reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB pana in 2014. Anul trecut, golul de finantare al statului a fost de 9% din PIB.

Guvernul condus de premierul Mariano Rajoy nu a decis inca daca va solicita sprijin extern si pare ca incearca sa evite asumarea unui program prin care sa cedeze partial suveranitatea catre foruri internationale.

Italia si Franta sustin pozitia Madridului, considerand ca guvernul spaniol a luat masuri bune si nu ar trebui sa fie supus unor conditii suplimentare.

Germania considra insa esentiala introducerea unor termene si conditii pentru a asigura consolidarea competitivitatii economice a Spaniei.

Si in Portugalia semnalele de rezistenta fata de austeritate sunt tot mai evidente. Zeci de mii de protestatari au manifestat in 40 de orse portugheze sambata, contestand reducerile salariale si cresterea contributiilor sociale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri