Bancile spaniole au inregistrat in luna iulie retrageri de 26 miliarde euro din depozite, astfel ca raportul dintre credite si depozite la nivelul sistemului a crescut la 187%, de la 183% la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Bancii Spaniei, citate de Bloomberg.
"Exista retrageri semnificative de depozite in Spania, iar banii nu se vor intoarce pana cand lumea nu va fi sigura ca bancile de acolo ofera siguranta", comenteaza un analist londonez, scrie Mediafax.

Bancile din Spania, afectate sever de prabusirea pietei imobiliare, sunt finantare prin transferuri de la Fondul European de Stabilitate Financiara, in baza unui acord intre guvernul de la Madrid si UE pentru o linie de credit de 100 miliarde euro destinata recapitalizarii institutiilor de credit.

Totodata, sistemul bancar spaniol are in derulare linii de finantare in valoare bruta de 412 miliarde euro de la Banca Centrala Europeana. Diferenta dintre dobanda platita de CaixaBank, una dintre cele mai mari banci spaniole, pentu imprumuturi cu scadenta la 3 ani este cu 4,23 puncte procentuale mai ridicata decat costul de finantare al statului german la maturitate similara.

Masurile anuntate de presedintele BCE Mario Draghi in vederea reducerii costurilor de finantare ale statelor aflate in dificultate au permis bancilor din Spania sa revina pe piete dupa 5 luni de absenta. Santander, cea mai mare banca spaniola, a vandut in august obligatiuni de 2 miliarde euro, platind cu 3,9 puncte procentuale peste rata swap de referinta. de la 2,5 puncte in martie.

Retragerile de depozite din bancile spaniole au intrat in centrul atentiei la sfarsitul lunii august, cand BCE a anuntat ca depozitele sectorului privat au scazut in iulie cu 74 miliarde euro, adica 4,7%, cel mai abrupt declin inregistrat vreodata.

Datele asociatiei bancare din Spania arata ca depozitele diviziei nationale a Santander au coborat cu 6,3% in iulie fata de nivelul din iunie, in timp ce BBVA, a doua mare banca spaniola, a inregistrat o scadere de 7,1%.

Santander si BBVA au precizat ca scaderile sunt justificate in buna masura de inchiderea unor contracte repo.

Scaderea depozitelor ar putea conduce la restrangerea creditarii, adancind recesiunea din Spania. Fondul Monetar International estimeaza ca economia spaniola se va contracta in acest an cu 1,7% din PIB si cu 1,2% in 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri