Ministerul de Finante din Grecia vrea sa reduca evaziunea fiscala prin deducerea din venitul taxabil a bonurilor si chitantelor pe care populatia le primeste de la doctori, instalatori si alte categorii de liber-profesionisti, insa lista ar putea include si barurile si cluburile de noapte, scrie Mediafax.
In schimb, bonurile primite pentru cumparaturi in supermarketuri nu vor fi, probabil, scazute din venitul impozabil.

Potrivit cotidianului Kathimerini, autoritatile intentioneaza sa deduca din venitul impozabil intreaga valoare a chitantelor primite de la electricieni, instalatori, doctori, avocati, notari si alti liber-profesionisti.

Ministerul de Finante ia in calcul si includerea pe lista a bonurilor acordate de baruri, restaurante, cluburi de noapte si alti prestatori de servicii din domeniile alimentatie si divertisment.

Cu cat un contribuabil aduna mai multe chitante, cu atat va fi mai mare beneficiul. Astfel, un contribuabil cu un venit anual de 25.000 de euro plateste in prezent impozit de 3.670 euro. Daca anul urmator strange bonuri de la liber-profesionisti in valoare de 2.091 euro, venitul taxabil coboara la 22.909 euro, iar impozitul la 3.147,25 euro, scrie Kathimerini.

Un alt scop al planului ar fi compensarea impactului renuntarii la pragul venitului minim neimpozabil.

Potrivit unui articol Athens News din iulie, rata evaziunii fiscale in marile statiuni din Grecia, precum cele din Zakynthos, Lefkada sau Creta, ajunge si la 100%, in timp ce pentru altele, situate in Santorini sau Corfu, se situeaza la 75% sau peste acest nivel.

Ratele uriase de evaziune fiscala au fost descoperite de divizia de delicte financiare SDOE in timpul unor inspectii care au vizat mai multe insule si alte statiuni de vara, a anuntat, la momentul respectiv, Ministerul de Finante de la Atena.

Potrivit rezultatelor inspectiilor, derulate in perioada 6-23 iulie, 6 din fiecare 10 afaceri controlate au fost gasite cu nereguli. Astfel, autoritatile au identificat 805 incalcari ale legislatiei privind taxele din totalul celor 1.410 inspectii derulate la magazine si alte afaceri (57%).

Rate de evaziune fiscala de pana la 100% au fost inregistrate pe insulele Zakynthos si Lefkada, in Rethymno de pe insula Creta si in Kastoria. Alte regiuni din Creta au inregistrat, de asemenea, evaziune fiscala ridicata, precum Hania (87%) si Iraklio (78%). In topul evaziunii se situeaza si Santorini (83%), Corfu (75%), Naxos (73%) si Mykonos (68,5%), potrivit Athens News.

Grecia a fost nevoita sa ceara doua pachete de ajutor financiar extern, de 110 miliarde de euro si 130 miliarde de euro, dupa ce indatorarea foarte ridicata a impins tara aproape de colaps financiar. Imprumuturile de la creditorii externi au fost conditionate de masuri dure de austeritate. In contextul recesiunii puternice si a austeritatii dure, evaziunea fiscala a fost vizata repetat ca o potentiala sursa de venit, insa autoritatile nu au inregistrat succese in reducerea acesteia.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri