Lituania si Letonia ar putea renunta la obiectivul de a trece la euro in 2014, din cauza incertitudinilor legate de criza datoriilor de stat, care a redus la minime record in sondaje sprijinul popular fata de adoptarea monedei unice, potrivit unei analize Bloomberg, citata de Mediafax.
Politicienii din Lituania au inceput sa se fereasca de tema adoptarii monedei euro in perioada care preceda alegerile din luna octombrie, aliniindu-se trendurilor remarcate in sondaje.

Premierul lituanian Andrius Kubilius a declarat la sfarsitul lunii august ca tara va trece la euro "atunci cand zona euro va fi pregatita", oficialul punand sub semnul intrebarii tinta de aderare in 2014.

Letonia pare sa-si mentina pentru moment obiectivul, insa sprijinul popular pentru tranzitia la moneda unica se afla la minime record.

Letonia si Lituania sunt singurele state ramase in Europa de Est care au planificat adoptarea rapida a euro, alaturi de Estonia, Slovenia si Slovacia, primite deja in zona euro.

Cele doua tari baltice au afisat in ultima perioada printre cele mai solide cresteri eonomice din UE, dupa masurile dure de reducere a deficitului bugetar implementate in 2009 si 2010. Atat populatia, cat si politicienii au inceput sa-si piarda entuziasmul pentru moneda euro, a carei adoptare era considerata odata in Europa de Est un catalizator pentru cresterea economica si castigarea increderii investitorilor.

Entuziasmul a fost insa inlocuit de pesimism, dupa trei ani de intrebari ramase fara raspuns in contextul crizei datoriilor de stat.

"Este clar ca atractivitatea zonei euro a avut de suferit din cauza crizei. Aceste pachete de salvare par scumpe daca trebuie sa contribui la ele. Politicienii au relativ putin de castigat din promovarea aderarii la zona euro", comenteaza Christian Schulz, senior economist la Berenberg Bank, citat de Bloomberg.

Estonia, statul baltic care a adoptat moneda euro la inceputul anului trecut, a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere economica de 2,2% fata de perioada similara din 2011. Lituania a consemnat un avans similar, in timp ce Letonia a crescut cu 5%.

Costurile de finantare ale Letoniei si Lituaniei se afla la minime record in ultimele saptamani, de aproximativ 3,3%, respectiv 3,6% pentru obligatiunile pe termen lung. Estonia nu are obligatiuni tranzactionate pe piete.

Rezultatele unui sondaj efectuat in Letonia in august indica o opozitie de 59% fata de trecerea la euro. In Lituania, 51% dintre respondenti nu sunt de acord cu adoptarea monedei unice euroopene, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat in aprilie.

"Este destul de clar ca daca tot ceea ce se aude din zona euro este criza, criza si iar criza, tot mai multi oameni se vor intreba «de ce sa aderam?»", a comentat premierul leton Valdis Dombrovskis in urma cu doua saptamani.
Oficialul a precizat insa ca guvernul mentine tinta de adoptare a euro in 2014, deoarece ar elimina riscul devalorizarii monedei nationale, ar reduce dobanzile din economie si ar sprijini comertul.

Dintre celelalte state din regiune, Polonia si Bulgaria au amanat deja pe termen nelimitat aderarea la euro, iar Ungaria nu va adopta moneda unica inainte de 2018. Cehia vrea sa organizeze un referendum pe aceasta tema, dar nu mai devreme de 2020.

In Romania, autoritatile vor definitiva dupa alegerile parlamentare din decembrie strategia privind adoptarea monedei euro, tinta indicativa fiind in prezent anul 2015.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri