Premierul italian Mario Monti considera ca interventia Bancii Centrale Europene (BCE) pe piata obligatiunilor de stat nu ar trebui conditionata prin masuri fiscale si economice, iar Fondul Monetar International (FMI) nu ar trebui sa aiba vreun rol de supraveghere si evaluare in tarile asistate, informeaza Mediafax.
Spania si Italia incearca sa evite solicitarea interventiei BCE pe pietele obligatiunilor guvernamentale, plan la realizarea caruia cele doua state au contribuit decisiv, deoarece nu exista nicio certitudine in privinta conditiilor cerute de banca centrala, a afirmat Monti intr-un interviu acordat Bloomberg.

Liderul de la Roma a precizat ca programul este disponibil numai acelor state care au facut deja progrese in privinta reducerii dezechilibrelor din zona finantelor publice, iar eventualele conditii nu ar trebui sa mearga dincolo de recomandarile inaintate in luna iunie de Consiliul European.

Supravegherea ar trebui sa fie limitate la "verificari care sa asigure ca guvernele continua sa aiba o atitudine pozitiva", a adaugat premierul italian.

"Daca acestea ar fi conditionalitatile finale, daca un stat va ajunge intr-o situatie de piata care impune o interventie nu ar mai exista nimic dezonorabil", a declarat Monti.

Randamentul obligatiunilor guvernamentale italiene cu maturitatea la 10 ani a scazut cu peste 1,1 puncte procentuale dupa ce presedintele BCE Mario Draghi a anuntat, la inceputul lunii august, ca banca este pregatita sa actioneze in paralel cu fondul de urgenta al zonei euro pentru reducerea costurilor de finantare ale statelor euro aflate in dfiicultate.

Declinul dobanzilor a incetinit insa in luna septembrie, dupa ce Draghi a prezentat pe larg planul de interventie si a precizat ca BCE va impune conditii stricte in schimbul ajutoarelor si va solicita colaborarea FMI pentru supravegherea aplicarii masurilor.

Cedarea partiala a suveranitatii economice este o problema si pentru guvernul de la Madrid, care se fereste de interventia BCE din motive similare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri