Guvernul francez a adoptat vineri bugetul pentru anul 2013, care cuprinde un pachet de masuri de austeritate bazat in principal pe cresterea taxelor aplicate persoanelor cu venituri mari si companiilor, in incercarea de a reduce deficitul bugetar.
Presedintele Francois Hollande, care a promis ca va echilibra bugetul de stat pana la sfarsitul mandatului sau, in 2017, propune astfel cel mai auster buget din istoria recenta a tarii, dupa ce declarase in septembrie ca si-a autoimpus un termen de doi ani pentru revigorarea economiei franceze, noteaza WSJ.com, noteaza Mediafax.

Premierul Jean-Marc Ayrault a declarat vineri, la Paris, ca Franta si-a mentinut tintele de deficit bugetar si crestere economica pentru anul viitor prin cresterea taxelor percepute de la cei mai bogati 10% dintre locuitori si de la marile companii, potrivit Bloomberg.

"Intr-adevar, le cerem celor mai bogati 10%, in special varfului de 1%, sa faca un efort. Marile companii din componenta indicelui CAC-40 platesc mai putin decat micile companii, uneori chiar deloc. Deci, le cerem sa faca un efort", a afirmat Ayrault.

Potrivit documentelor prezentate la sedinta de vineri a guvernului de la Paris, citate de WSJ.com, cabinetul anticipeaza ca veniturile adunate de stat din taxele pe veniturile populatiei vor creste anul viitor cu 23%, in timp ce incasarile atrase de la companii vor avansa cu aproape 30%.

Masurile de austeritate ar putea accentua problemele economice ale tarii, care nu a mai inregistrat cresteri ale Produsului Intern Brut de noua luni si se lupta cu un somaj care persista la peste 10%.

Bugetul pentru 2013 prevede o crestere economica de 0,3% in acest an, urmata de un avans de 0,8% anul viitor.

Datoria de stat a Frantei se cifreaza la 91% din PIB, potrivit celor mai recente date, care vizeaza soldul la jumatatea anului, fata de 86,2% la jumatatea anului trecut.

Bugetul pentru anul viitor vizeaza reducerea deficitului cu aproximativ 30 miliarde euro in 2013, obiectiv considerat de unii analisti drept prea ambitios pentru o perioada de stagnare economica. Pe langa cele 20 miliarde euro din majorari de taxe, Parisul spera sa economiseasca alte 10 miliarde euro prin inghetarea sau reducerea cheltuielilor publice.

In zona taxarii populatiei, persoanele cu venituri mai mari de 150.000 euro pe an vor plati 45% la stat, iar cele cu peste 1 milion de euro trebuie sa vireze catre Fisc 75% din incasari, masuri cu un efect combinat estimat la 500 milioane euro.

Totodata, Franta va introduce taxe mai mari pe dividende si alte profituri obtinute din investitii si va elimina sau reduce o parte din deducerile fiscale.

Reducerea de taxa aplicata dobanzilor la liniile de finantare contractate de companii va fi de asemenea micsorata, iar exceptia curenta pe impozitarea castigurilor de capital din anumite tipuri de tranzactii cu actiuni va fi inlaturata. Per total, aceste masuri ar trebui sa suplimenteze veniturile statului francez cu 6 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri