Coroana suedeza este pe cale sa devina "noul franc elvetian" pentru investitorii care cauta castiguri mai mari in aceleasi conditii de siguranta, garantate in acest caz de cresterea economica, excedentul balantei comerciale si trendul descendent al gradului de indatorare a guvernului.
Coroana suedeza este din luna iunie cel mai bun performer intr-un cos de valute de pe pietele dezvoltate, inregistrand un avans de 3%, aproximativ dublu fata de cresterea coroanei norvegiene, potrivit unei analize Bloomberg, potrivit Mediafax.

Analistii estimeaza ca economia Suediei va creste in acest an cu 1,2%, in pofida contractiei din zona euro.

Producatorul de autocamioane Scania, unul dintre marii exportatori suedezi, a anuntat ca va continua sa-si majoreze capacitatea de productie in pofida aprecierii monedei.

Analistii si-au majorat estimarile privind cursul coroanei suedeze fata de dolar cu aproximativ 8% in ultimele trei luni, dupa ce banca centrala de la Stockholm a anuntat ca nu vede niciun motiv pentru o interventie in sensul incetinirii avansului monedei.

In paralel, dolarul a fost impins in jos in ultimele saptamani de noua runda de relaxare cantitativa declansata de catre Rezerva Federala a Statelor Unite, care incearca sa combata somajul si sa stimuleze economia prin injectii masive de lichiditate in economie.

"Coroana poate merge mult mai eparte. Suedia are vantul in spate, pentru ca Bernanke depreciaza dolarul, iar traumele Europei continua", comenteaza pentru Bloomberg un analist newyorkez care estimeaza ca moneda suedeza se va aprecia cu 3,5% pana la sfarsitul lunii noiembrie, la 6,35 coroane pentru un dolar.

Luni, coroana se tranzactioneaza la New York la 6,5723 coroane/dolar, fata de 7,3285 coroane/dolar la inceputul lunii iunie, cand a atins, de altfel, minimul acestui an.

Fata de euro, coroana s-a depreciat luni cu 0,4%, la 8,4732 coroane/euro, dupa ce a castigat saptamana trecuta 0,9%.

Asemenea francului elvetian, coroana suedeza beneficiaza de pe urma unei economii solide, excedentul de cont curent asigurand independenta guvernului de capitalul strain. Totusi, in Elvetia, banca centrala limiteaza aprecierea francului prin impunerea unui plafon la 1,2 franci/euro, astfel ca randamentul oferit de franc este insuficient pentru unii investitori. Plafonul este in vigoare din septembrie 2011 si nu a fost modificat in aceasta perioada.

Coroana este pe locul 9 in topul rulajului mediu zilnic de tranzactionare la nivel global. Potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale, coroana reprezinta 2,2% din volumul zilnic tranzactionat pe pietele valutare in anul 2010, de 4.000 miliarde dolari. In aceeasi perioada, francul a avut o "cota de piata" de 6,4%.

Datoria publica a Suediei este in scadere constanta din 2009 si va ajunge la 31,2% din PIB in 2015, de la 38,4% anul trecut, potrivit estimarilor guvernului de la Stockholm.

Suedia are ca obiectiv trecerea bugetului pe excedent in 2014, cu deficite de 0,3% din PIB in acest an, respectiv 0,6% din PIB in 2013.

Atitudinea favorabila a investitorilor fata de Suedia este reflectata si de costurile de finantare ale statului nordic. Cu un randament de 1,48%, obligatiunile guvernamentale suedeze cu maturitatea la 10 ani implica un cost de finantare apropiat de cel platit de Germania. Indicele bursier OMX 30 de la Stockholm a crescut in acest an cu 8,56%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri