Moneda nationala a Iranului, rialul, este in colaps, dupa ce la inceputul saptamanii s-a depreciat pana la un nivel de 35.500 riali pentru un dolar, pe fondul embargoului impus in 2010 de catre Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana cu scopul de a determina autoritatile de la Teheran sa renunte la programul nuclear.
In urma cu doi ani, rialul se tranzactiona la un nivel de 10.000 unitati/dolar si numai saptamana trecuta moneda nationala iraniana a pierdut aproape un sfert din valoarea sa in raport cu dolarul.

Deprecierea a dus la demonstratii in capitala Teheran, politia folosind gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii, potrivit jpost.com.

Protestatarii au strigat sloganuri impotriva presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, prin care il acuzau ca politicile sale economice au alimentat criza economica. Acestia l-au catalogat pe presedinte drept un „tradator”, in timp ce alti manifestanti si-au stabilit tabara langa banca centrala, cerand demisia guvernatorului.

„Cred ca guvernul este responsabil pentru ceea ce se intampla in interiorul tarii si el ar trebui tras la raspundere. Guvernul si-a luat propriile decizii care nu au avut nimic de a face cu sanctiunile, iar mediul economic a fost afectat”, a mentionat secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, citata de cnbc.com.

Ministrul israelian de finante, Yuval Steinitz, a precizat ca economia Iranului „este la un las de colaps” si a estimat ca executivul a pierdut venituri de 50 miliarde dolari, din cauza sanctiunilor care au redus exporturile tarii de petrol.

La sfarsitul anului trecut, rezervele valutare ale Iranului se ridicau la 106 miliarde dolari, indeajuns sa acopere 13 luni de importuri, conform Fondului Monetar International (FMI).

Nader Habibi, economist la Centrul Crown pentru studiul Orienului Mijlociu de la Universitatea Brandeis din Statele Unite, a estimat ca guvernul mai are in prezent la dispozitie rezerve valutare de 50-70 miliarde dolari.

Carnea a devenit un bun de lux pe fondul deprecierii rialului

Carnea a devenit un bun de lux, in urma deprecierii monedei iraniene, in conditiile in care cresterea preturilor de peste noapte a determinat populatia sa realizeze stocuri de bunuri.

„Multi dintre clientii mei doar se uita la produsele din vitrina si trec mai departe. Ii vad cum se duc la magazinul vecin, care este o brutarie, si cumpara paine pentru a-si hrani familiile”, a declarat Behrouz Madani, proprietarul unei macelarii din nord-vestul Teheranului, noteaza Bloomberg.

Oamenii sunt „nervosi in privinta zilei de maine pentru ca nu stiu cat de scumpe vor fi lucrurile”, spune si Mostafa Daryani, a carui familie detine un lant de supermarketuri in capitala tarii.

„Populatia isi cumpara doar bunurile necesare si ignora celelalte lucruri care nu sunt urgente pentru viata zilnica. In loc de o sticla de lapte, oamenii cumpara doua”.

Preturile la electrocasnice s-au dublat in ultimele sase luni si multi proprietari de magazine prefera sa pastreze aceste bunuri cu speranta ca in viitor le vor vinde la preturi si mai mari.

Puterile occidentale sustin ca Iranul ascunde un program de realizare a armelor nucleare, iar SUA si Israel au ridicat posibilitatea de a lansa atacuri militare asupra instalatiilor nucleare.

Totodata, Marea Britanie, Franta si Germania fac presiuni suplimentare pentru sanctiuni mai dure, cu scopul de a aduce economia Iranului in genunchi, potrivit declaratiilor a patru oficiali europeni care au vorbit sub protectia anonimatului din cauza protocolului diplomatic. Acestia sustin ca puterile europene vor sa impuna noi conditii asupra sectoarelor energetic, financiar, comercial si de transport din Iran.

foto: wikimedia.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri