Hugo Chavez, reales pentru sase ani, duminica, la presedintia Venezuelei, s-a impus ca un barbat puternic in tara de la prima sa alegere in 1998, provocand o controversa atat in interior cat si in strainatate cu "revolutia sa socialista" si stilul exuberant, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Fost parasutist, cu o sanatate subrezita in prezent dupa descoperirea unui cancer in 2011, el a castigat toate alegerile la care a participat, in pofida acuzatiilor de "autoritarism" care ii sunt aduse de opozantii sai.

Duminica, el a fost reales cu 54,42 la suta din voturi fata de 44,97 la suta pentru candidatul opozitiei, Henrique Capriles Radonski, dupa numararea a 90 la suta din buletinele de vot. Acesta este cel de-al treilea mandat la presedintie (dupa 2000 si 2006) de la noua Constitutie adoptata in 1999.

Aceasta victorie ii garanteaza - daca ii permite si sanatatea - sa ramana la putere cel putin pana in 2019, la conducerea unei tari care dispune de cele mai importante rezerve de petrol din lume, pentru a-si continua proiectul sau de "socialism al secolului XXI".

Profilul lui Hugo Chavez


Cu o statura impozanta, fostul orator neobosit a aparut slabit in ultimele luni, chel si mai gras, dupa doua operatii in 2011 si 2012 in Cuba, dupa ce a fost diagnosticat cu cancer, de care se declara in prezent "vindecat total".

Nascut in 1954, fiul a doi invatatori din statul Barinas (sud-vest), tatal a patru copii si catolic divortat de doua ori, Hugo Chavez a inceput sa pregateasca inca din 1982 proiectul sau socialist inspirat de Simon Bolivar, figura emblematica a independentei obtinute impotriva spaniolilor.

In 1992, locotenent-colonelul incearca o lovitura de stat ratata impotriva presedintelui Carlos Andres Perez, care il va arunca in inchisoare pentru doi ani, ceea ce, in mod paradoxal, l-a facut foarte popular.

Dupa sase ani, candidat al unei coalitii de partide de stanga, el castiga alegerile cu 56 la suta din voturi.

Hugo Chavez, aflat la conducerea primului exportator de petrol sud-american, si-a construit popularitatea pe numeroase programe sociale in sanatate si educatie. Cei mai defavorizati ii datoreaza de atunci o recunostinta fara limite, repetand ca le-a redat "demnitatea" in pofida unei inflatii galopante.

In schimb, opozantii sai ii reproseaza omniprezenta si instrumentalizarea mijloacelor statului in serviciul unei singure cauze: mentinerea sa la putere.

Hiperactiv inainte de a se imbolnavi, implacabil cu adversarii sai, charismatic, capabil sa amestece in acelasi discurs cantece romantice, insulte si demonstratii de eruditie, Hugo Chavez a dezvoltat un stil de guvernare neconventional, facand apel la instinct dar si la formarea sa militara.

"Chavez este un amestec contradictoriu de stangism si militarism. El are un apetit exagerat pentru putere. Una dintre principalele sale motivatii este sa ramana fara limite la putere", apreciaza istoricul Margarita Lopez Maya, fost aliat trecut in opozitie.

Lumea lui Chavez are prieteni si dusmani


Dupa tentativa de lovitura de stat care l-a vizat in 2002, presedintele a decis ca lumea se imparte in prieteni si adversari, calificandu-i pe opozantii sai drept "tradatori" si "apatrizi".

Dincolo de frontiere, el este modelul - si sponsorul - mai multor lideri latino-americani de stanga.

Aparator fervent al uniunii Americii Latine, el a infiintat structuri de integrare regionala si tese aliante strategice cu Rusia, China sau Iran, fara sa omita vreodata sa sprijine lideri controversati, precum libianul Muammar Kadhafi, iranianul Mahmoud Ahmadinejad sau sirianul Bashar al-Assad.

In acelasi timp, el a stiut sa dea dovada de pragmatism, nesuspendand niciodata livarile de petrol catre Statele Unite, in pofida criticilor sale acerbe impotriva "imperialismului yankeu".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri