Moneda europeana s-a depreciat puternic marti in fata dolarului american, indepartandu-se astfel de recentele maxime, in contextul in care temerile persista ca Spania va fi fortata sa ceara un pachet de salvare financiar, iar ingijorarile din Grecia s-au reinflamat, noteaza Reuters.
Euro a pierdut 0,3% in fata dolarului, pana la cotatia de 1,2932 euro/dolar, cu mult sub maximul ultimelor doua saptamani, de 1,3072 euro/dolar.

De asemenea, euro a pierdut tot 0,3% si in fata yenului japonez.

Managerul de fonduri ale ING Jaco Rouw a precizat ca el ramane precaut in ceea ce priveste euro, punand aprecierea monedei europne din iulie pana in prezent pe slabiciunea dolarului, datorata masurilor de relaxare cantitativa anuntate de Federal Reserve.

"Credem ca economia zonei euro este clar una dintre cele mai slabe din lume si credem ca BCE va trebui sa taie dobanzile si mai mult", a spus Rouw.

Graficul de mai jos arata deprecierea abrupta a euro din aceasta dimineata.


"Desi au fost facuti pasi importanti pentru salvarea euro, atat de catre BCE, cat si de catre politicienii europeni, credem ca vor urma noi perioade de tensiuni. Pietele sunt acum intr-o faza mai linistita, dar credem ca riscurile sunt de scadere", a adaugat managerul de fonduri al ING.

Creditorii Greciei nu reusesc sa ajunga la un numitor comun

Creditorii Greciei nu reusesc sa ajunga la un numitor comun pentru rezolvarea crizei datoriilor, FMI avertizand ca va opri finantarea tarii daca zona euro nu va accepta o noua restructurare a datoriei, astfel incat aceasta sa ajunga la un nivel sustenabil, conform Mediafax.

Grecia va fi printre principalele subiecte ale reuniunii anuale a FMI de la Tokyo, in conditiile in care guvernul de la Atena este pe cale sa ramana fara bani, iat guvernele tarilor din zona euro se tem de impactul politic al unei revizuiri in scadere a detinerilor de obligatiuni elene, cu pana la 50 de miliarde de euro, relateaza Capital.gr.

"Nu exista inca un consens in randul creditorilor. Devine tot mai evident ca datoriile Greciei sunt scapate de sub control, dar nimeni nu vrea sa accepte o restructurare", a spus una dintre surse.

Intr-un raport FMI publicat marti se arata ca datoria Greciei va atinge in acest an 170,7% din PIB si 181,8% din PIB anul viitor, sugerand ca tinta de 120% din PIB nu poate fi atinsa.

Cursul de schimb leu-euro, astazi


Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut usor, la 4,5642 lei/euro, leul inregistrand a doua sedinta consecutiva de apreciere in fata euro, dupa ce vineri rata de schimb a fost la maximul ultimelor doua luni.

Paritatea oficiala a scazut luni cu 0,48 bani, la 4,5646 lei/euro, dupa ce vineri a fost la 4,5694 lei/euro si a atins cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni.

In raport cu dolarul, leul s-a depreciat usor marti si cursul de referinta a crescut cu 0,69 bani, la 3,5272 lei/dolar.

In acelasi timp, referinta pentru francul elvetian a scazut de la 3,7697 lei/franc la 3,7690 lei/franc.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.
La deschiderea sedintei interbanare, euro a fost cotat la 4,5700 - 4,5710 lei, foarte aproape de cotatiile de luni din jurul orei 16:30, de 4,5690 - 4,5710 lei/euro.




Sursa grafic: Finviz.com
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri