Coreea de Nord a anuntat marti ca detine rachete strategice capabile sa loveasca teritoriul Statelor Unite, ca raspuns la noul acord intre Washington si Seul pentru cresterea razei de actiune a rachetelor sud-coreene, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Intr-un comunicat difuzat de catre agentia oficiala de presa nord-coreeana KCNA, purtatorul de cuvant al Comisiei Apararii nationale a declarat ca rachetele lor strategice au "in raza de actiune nu doar fortele americane din peninsula coreeana, ci si Japonia, Guam (teritoriu american din Pacific, n.r.) si chiar teritoriul Statelor Unite".

Phenianul, a adaugat acesta, este pregatit sa se confrunte cu orice inamic, "capacitate nucleara contra capacitate nucleara, racheta contra racheta".

Aceste amenintari au raspuns anuntului facut duminica de Seul privind concluzia unui acord cu Washingtonul care ii permite aproape sa tripleze raza de actiune a rachetelor sale balistice, care vor acoperi astfel toata suprafata Coreei de Nord.

Raza rachetelor va fi extinsa la 800 de kilometri, fata de 300 de kilometri in prezent, suficienta de asemenea pentru atingerea unor zone din China si Japonia.

Statele Unite numara 28.500 de soldati pe teritoriul sud-coreean si garanteaza o "umbrela nucleara" in caz de atac. In schimb, Seulul a acceptat sa limiteze raza de actiune a rachetelor sale in 2001 cu scopul de a aplana tensiunile din peninsula.

Insa in ceea ce priveste ambitiile nucleare si balistice ale Phenianului, Seulul sustinea o prelungire a razei de actiune a rachetelor sale, iar negocierile au fost accelerate dupa lansarea - ratata - a unei rachete nord-coreene in aprilie.

Racheta - un Taepodong-2 cu o raza de actiune de 6.700 de kilometri, conform expertilor - trebuia sa puna pe orbita un satelit civil conform Phenianului, insa Seulul, Washingtonul si aliatii acestora o considerau o noua etapa in dezvoltarea unei rachete cu focoasa nucleara, interzisa prin rezolutiile ONU.
Coreea de Nord incearca de cateva decenii sa isi imbunatateasca tehnologia in acest domeniu. Totusi, incercarile sale s-au dovedit neconcludente in trecut.

Regimul comunist detine de asemenea 800 de rachete mobile printre care 600 de rachete Scud ce reprezinta un pericol imediat pentru Coreea de Sud. Numerosi specialisti considera ca acesta nu dispune inca de tehnologia necesara pentru a dota rachetele cu focoase nucleare.

Foto: captura wikipedia.org


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri