Panama vrea sa introduca in circulatie euro, in paralel cu dolarul american, moneda folosita in prezent, a declarat presedintele tarii din America Centrala, Ricardo Martinelli, in timpul unei intalniri cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, potrivit CNBC, citat de Mediafax.
In Panama, moneda in circulatie libera este dolarul american si i-am spus cancelarului ca vrem sa gasim modalitati ca euro sa devina o alta moneda in circulatie si sa fie acceptata de piata panameza", a declarat Martinelli intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu Merkel la Berlin.

Presedintele Panama nu a dat detalii in privinta introducerii euro, dar si-a exprimat "increderea deplina" in economia Germaniei si cea a Europei si a afirmat ca se asteapta ca actuala criza din zona euro sa fie depasita in curand.

Zona euro este formata din 17 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar euro se afla in circulatie in mai multe alte state, intre care Kosovo, Muntenegru, Monaco, Andorra, precum si unele teritorii.

Panama, la aproape 10.000 de kilometri de Europa, este printre economiile cu cele mai rapide cresteri din America Latina. Anul trecut, PIB al Panama a avansat cu 10,6%, sustinut de cheltuieli de infrastructura, intre care si extinderea Canalului Panama.

Temerile pietelor financiare privind o prabusire a euro s-au mai redus dupa anuntul Bancii Centrale Europene, din septembrie, privind un plan de achizitii nelimitate de obligatiuni suverane.

Soros: Criza "de cosmar" a euro ar putea distruge UE


Pe de alta parte, Uniunea Europeana (UE) ar putea fi distrusa de criza "de cosmar" a zonei euro, iar Germania trebuie sa-si asume responsabilitatea de a salva moneda comuna, a declarat miliadarul american George Soros, citat de CNBC.

Alternativa pentru Germania, cea mai mare economie a zonei euro, ar fi sa paraseasca zona euro, a spus Soros, devenit faimos ca investitor prin speculatii de proportii impotriva cursului lirei sterline in 1992.



"Criza impinge UE intr-o depresiune de durata, autocreata. Exista un pericol real ca euro sa distruga Uniunea Europeana. Calea de scapare este ca Germania sa accepte un angajament mai mare, sa-si sustina nu doar propriile angajamente, ci si pe cele ale tarilor indatorate", a spus el.

Germania ar trebui sa se comporte ca liderul UE asa cum au facut SUA pentru lumea libera dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Germania trebuie sa intervina pentru a salva euro si planul pentru eurobonduri, intrucat "daca are succes, costurile vor fi foarte reduse, in timp ce daca esueaza, va trage in jos si Germania", a afirmat miliardarul.

Emiterea de obligatiuni comune in zona euro ar fi o modalitate de a distribui riscul in uniunea monetara. O alta solutie, prezentata de Soros, ar fi iesirea Germaniei din zona euro.

"Problema ar disparea imediat", ca urmare a deprecierii euro si ajustarii randamentelor obligatiunilor tarilor indatorate, a declarat investitorul.

FMI si unele tari din afara Europei au pus presiune asupra Germaniei pentru a face ce este necesar pentru salvarea euro si rezolvarea crizei din uniunea monetara.

Germania se afla in fruntea unui grup de tari nordice din Europa care se opun sustinerii tarilor cu probleme prin pachete de imprumuturi externe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri