Vikram Pandit, CEO-ul demisionar al Citigroup, ar putea pierde bonusuri in cash si actiuni in valoare totala de 33 milioane de dolari prevazute intr-un plan de recompensare a performantei, decizia fiind la latitudinea board-ului grupului financiar, potrivit Bloomberg.
Potrivit unui program adoptat anul trecut de Citigroup in vederea rasplatirii performantei, Pandit ar fi fost indreptatit, in anumite conditii, la suma de 19 milioane de dolari printr-o clauza de participare la profit, un pachet de actiuni cu o valoare de piata de 9 milioane de dolari si optiuni de cumparare de actiuni in valoare de 4,6 milioane de dolari la un pret preferential, pentru un bonus total de 32,6 milioane de dolari, informeaza Mediafax.

Majoritatea preconditiilor nu au fost indeplinite, deoarece programul presupune ca Pandit sa lucreze la Citigroup.
Fostul CEO a demisionat marti, odata cu prezentarea rezultatelor financiare ale bancii pentru trimestrul al treilea.
"Avand in vedere progresele realizate in ultimii cativa ani, am ajuns la concluzia ca este momentul potrivit ca altcineva sa preia conducerea Citigroup", a afirmat Pandit intr-un comunicat.

Surse apropiate situatiei citate de presa straina sustin ca acesta ar fi fost obligat sa plece in urma unei dispute cu board-ul pe tema strategiei bancii.

O alta persoana avizata, citata de Bloomberg, sustine ca Pandit a fost inlaturat din cauza performantelor slabe, mai precis pentru ca ar fi cauzat "probleme cu autoritatile de reglementare" si ar fi contribuit la deteriorarea credibilitatii bancii in raport cu investitorii.

Analistii considera ca Pandit ar putea primi o parte din bonusurile presupuse de programul de recompensare a performantelor, insa sub forma unor compensatii financiare acordate la ruperea contractului de munca.

De obicei, directorii generali din SUA care demisioneaza renunta la orice pachet de disponibilizare stabilit anterior si negociaza cu board-ul o intelegere alternativa de compensare financiara, potrivit unui consultant din New York specializat in remunerarea sefilor de companii.

Pandit a renuntat teoretic, prin demisie, la sporurile de performanta, insa boad-ul bancii i-ar putea acorda o parte din recompensa "ca gest de buna cuviinta" sau pentru a-i grabi plecarea, considera consultantul.

Daca board-ul Citigroup nu va modifica planul de compensatii financiare acordat fostului CEO, Pandit va fi acumulat de la banca un total de 261 milioane de dolari in cei 5 ani de mandat. Suma include atat remuneratia personala, cat si un castig de 165 milioane de dolari obtinut la fuziunea fondului sau de hedging, Old Lake Partners, cu Citigroup, care a avut loc in anul 2007.

In luna aprilie a acestui an, 55% dintre actionarii bancii au respins pachetul de compensatii financiare al lui Pandit pentru 2011, criticand "usurinta" cu care CEO-ul a fost recompensat.

Noul CEO al Citigroup, Michael Corbat, va castiga un salariu de baza de 1,5 milioane de dolari, a anuntat marti banca. Salariul de baza al predecesorului sau a fost anul trecut de 1,67 milioane dolari. In 2009 si 2010, Pandit a acceptat un salariu simbolic de 1 dolar pe an, pe fondul controverselor in jurul salariilor uriase ale bancherilor dupa o perioada de criza financiara mondiala in care numeroase institutii financiare au fost salvate de la colaps din bani publici.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri